U Loparu se prikuplja stara ribarska, pomorska i brodograditeljska građa za multimedijalni centar

Foto: Općina Lopar

LOPAR – Turistička zajednica općine Lopar u procesu je prikupljanja stare ribarske, pomorske, brodograditeljske i podvodne građe sa područja općine Lopar i grada Raba za popisivanje i dokumentaciju istih za potrebe interpretacijskog /multimedijalnog centra „Čovik i more – ribarska i pomorska baština Lopara“.

Glavni cilj interpretacijskog centra jest doprinos zaštiti, očuvanju i vrednovanju loparske kulturne i prirodne baštine kao temelja za održivi razvoj ribarstvenog i akvakulturnog područja Lopara. Projektom se želi promovirati tradiciju ribarskog kraja, ribarstvenu, akvakulturnu i pomorsku baštinu područja Lopara.

Otvaranjem centra „Čovik i more – ribarska i pomorska baština Lopara“ očuvati će se ribarska i pomorska baština Lopara, zaštititi izložbene postave, izraditi maketa tradicionalnog plovila područja, interpretirati načini lova ribe i izrade alata, izraditi Rječnik starih riječi, izraza i psovki sa područja Lopara, izraditi Jelovnik sa tradicionalnim receptima ribljih jela a ista jela, tj načini pripreme će se snimati i postaviti na multimedijalne toteme kako bi bili dostupni posjetiteljima.

Projektnim aktivnostima će se na jednom mjestu objediniti i očuvati bogato nasljeđe za buduće naraštaje, na pristupačan način prikazati način života na području Lopara te obogatiti turistička ponuda.

Foto: Općina Lopar

Pozivaju se, stoga svi koji u svojim domovima posjeduju vrijednu ribarsku opremu (osti, vrše, mriže, ferali, nož, kompas, udice, razne alate…), razne uporabne predmete, amfore, stare zapise, knjige, stare fotografije, razglednice, dokumente itd – da nas kontaktirate kako bi ju mogli dokumentirati (popisati i fotografirati). Isto tako, ukoliko imate znanja, volje i vremena molimo da nam se javite za slijedeće:

  • Opis i prezentacija tradicionalnog načina lova ribe i izrade alata
  • Priprema starih ribljih jela i pomoć pri izradi recepata
  • Popis starih riječi, izraza i psovki
  • Ribarske priče, zanimljivosti, anegdote

Kontakt:

  • TURISTIČKA ZAJEDNICA OPĆINE LOPAR
  • Adresa: Lopar 284, Lopar
  • E-mail adresa: lopar@lopar.com
  • Telefon: +385 51 775 508

I.B.