4 min. čitanja

RONJENJE ISPOD LEDA Opasna aktivnost u izuzetnom okolišu, ali samo za odlikaše

RONJENJE ISPOD LEDA Opasna aktivnost u izuzetnom okolišu, ali samo za odlikaše
Foto: Youtube / Screenshot / Wikimedia

Ledeno ronjenje je vrsta penetracijskog ronjenja koje se odvija pod ledom . Budući da ronjenje pod ledom ronioca smješta u nadzemni okoliš obično s samo jednom ulaznom / izlaznom točkom, ova opasna vještina zahtijeva i posebne postupke i opremu. Ronjenje pod ledom obavlja se u svrhu rekreacije, znanstvenih istraživanja, javne sigurnosti (obično potrage i spašavanja / oporavka) i drugih profesionalnih ili komercijalnih razloga.

U zajednici rekreativnog ronjenja još uvijek se raspravlja spada li ronjenje pod ledom u tehničko ronjenje. Za profesionalnog ronioca to je okruženje visokog rizika koje zahtijeva dodatne sigurnosne mjere.

Najočitija opasnost ronjenja pod ledom je dezorjentiranost ispod leda, hipotermija i kvar regulatora zbog smrzavanja. Pri ronjenju, ronioci su uglavnom vezani zbog vlastite sigurnosti. To znači da ronilac nosi uprtač za koji je osiguran konop, a drugi kraj konopa je osiguran iznad površine, gdje ga kontrolira nadzornik.

Iskustvo polarnog ronjenja pokazalo je da je kontrola uzgona presudna vještina koja utječe na sigurnost.

Foto: Wikimedia

Ronjenje pod ledom je timski sport

Ledeno ronjenje je apsolutno timska aktivnost, jer je za kontrolu svakog ronioca potreban je i njegov pratitelj. Ova je osoba odgovorna za kontrolu signalnog i komunikacijskog konopca s roniocem. Profesionalni timovi, prilikom svakog zarona trebaju imati rezervnog ronioca i nadzornika ronjenja .

Trening za ronjenje pod leom ne daje vam samo vještine ronjenja u ekstremnim klimatskim uvjetima i s krutom površinom iznad glave, već je to i vježba za izgradnju tima. Za razliku od većine rekreativnih ronjenja, ledeno ronjenje zahtijeva stalnu površinsku potporu. Ne očekujte da uskočite odjednom – samo jedan ronilac po ekipi ide u more. Ostali članovi tima su tu da pruže podršku, pomognu u navigaciji i osiguraju sigurnost ronioca.

Foto: Wikimedia

Neugodno zaleđeno okruženje i rizik povezan s ronjenjem ispod zaleđene plohe znače da ronjenje pod ledom nije za svakoga. Međutim, jedinstveni prijateljski sustav i pojačane sigurnosne mjere omogućuju roniocima rekreativcima da zarone pod ledom bez posebne tehničke obuke. Iako nema mnogo ronilačke opreme koja nudi iskustva s “isprobavanjem ronjenja na ledu”, specijalni tečajevi certificiranja koje nude PADI (Professional Association of Diving Instructors) i NAUI (National Association of Underwater Instructors) kvalitetan su uvod u ronjenje pod ledom. Nakon šest kratkih trening ronjenja postat ćete certificirani ronilac na ledu.

Ipak, da biste uopće ispunili preduvjete tečaja ledenog ronjenja, trebali biste prethodno imati preko 100 zarona, malo iskustva u suhim odijelima i barem napredni certifikat za otvoreno more. Budući da je većina smrznutih jezera na nadmorskoj visini, upoznajte se i s pitanjima ronjenja na nadmorskoj visini.

Oprema

Budući da se ronjenje pod ledom odvija u hladnoj klimi, obično je potrebna velika količina opreme. Uz zaštitnu odjeću od vanjske izloženosti, uključujući rezervne rukavice i čarape, tu su i osnovni i rezervni ronilački pribor, alati za rezanje rupe u ledu, alati za uklanjanje snijega, sigurnosni uređaji, neka vrsta skloništa, konopi i potrebno osvježenje.

Suha odijela s odgovarajućim termo donjim rubljem standardna su zaštita i izolacija od okoliša za ronjenje pod ledom, iako u nekim slučajevima mogu biti dovoljna debela mokra odijela. Nose se i kapuljače, čizme i rukavice. Maske za cijelo lice svakako pruža veću zaštitu kože lica ronilaca.

Foto: Youtube / Screenshot

Izloženost

Zbog temperature vode (između 4 ° C i 0 ° C u slatkoj vodi , približno -1,9 ° C za normalnu morsku vodu ), odijela su obavezna.

  • Toplinska zaštita prije i nakon zarona kritična je za sigurnost i funkciju ronioca.
  • Termička zaštita ruku važna je da bi se zadržala funkcionalnost i spriječile ozljede na hladnoći.
  • Ronioca treba držati na toplom tijekom zarona, ali izravno nakon ronjenja treba izbjegavati aktivno zagrijavanje vanjskim grijanjem i teške vježbe, jer učinak hladnoće na rizik od dekompresijske bolesti nije u potpunosti razumljiv.

Neki smatraju suho odijelo obaveznim; međutim, gušće mokro odijelo može biti dovoljno za iskusnije ronioce. Mokro se odijelo može prethodno zagrijati ulijevanjem tople vode u odijelo. Potrebni su kapuljača i rukavice (preporučene rukavice s tri prsta ili suhe rukavice s prstenovima), a ronioci sa suhim odijelima imaju mogućnost korištenja kapuljača i rukavica koje drže glavu i ruke suhima. Neki radije koriste masku za ronjenje preko cijelog lica, kako bi u osnovi eliminirali bilo kakav kontakt s hladnom vodom. Najveći nedostatak korištenja mokrog odijela je učinak hlađenja na ronioca uzrokovan isparavanjem vode iz odijela nakon zarona. To se može smanjiti korištenjem grijanog skloništa.

Prednosti ronjenja pod ledom

Osim ljepote površinskog sloja leda, ronjenje pod ledenim prostorom Arktika ili Antarktike pruža jedinstvena iskustva sa životinjskim svijetom i ronilačke aktivnosti koje je teško naći nigdje drugdje na svijetu. No nemaju svi mogućnosti otići na sjeverni ili južni kraj planete. U zimskim uvjetima, bilo da se radi o morskim ili slatkovodnim prostranstvima, hladnokrvne morske/vodene životinje dramatično usporavaju metabolizam, što znači da se ne kreću ako ne moraju. Sve dok ronilac mirno pliva, može se približiti ribama i beskičmenjacima na neobično kratkim udaljenostima. Napunite suho odijelo i preokrenite položaj, a možete čak i promatrati te životinje dok stoje naopako na površini leda.

Hladna voda svojstvena ledenom ronjenju također ima prednosti. Jasnoća u slatkovodnim vodama zimi se dramatično povećava. Nedostatak cirkulacije vode omogućuje taloženje čestica. Životinje i predmeti koje ljeti možda nikada nećete vidjeti, kristalno su lako vidljivi pod ledom. Naučite se nositi s temperaturama blizu smrzavanja i imat ćete neke od najjasnijih ronjenja u svojoj ronilačkoj karijeri, što svakako pomaže onima koji će ovakve svoje avanture i ovjekovječiti fotoaparatom.

Dakle, roniti pod ledom nije nedostižno, ali kako je svako ronjenje opasno, ovo povlači neke nove razine predostrožnosti kako bi se s ronjenja i vratili kući u komadu.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

DEEPSPOT Poljaci otvorili najdublji bazen na svijetu
Jedinstveni muzej podvodne umjetnosti skulpturama potiče obnovu koralja
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.