ŽESTOKA ERUPCIJA ETNE Eksplozija se vidi iz velike udaljenosti, stup dima kilometar visok!

Foto: Twitter / Facebook / Screenshot

Najviši europski vulkan Etna na Siciliji danas je žestoko eruptirao. Pirokrastični materijal izbacuje više od sto metara u vis, a u tijeku je erupcija s jakom eksplozivnom aktivnošću iz jugoistočnog kratera i emisijom visokog oblaka pepela i lave koji se širi prema jugu.Posljednja erupcija zabilježena je sredinom prosinca prošle godine. Tada su se zvukovi erupcije čuli do Kalabrije.

Vulkan je započeo intenzivnu aktivnost u 16.10 sati. U tijeku je pljusak pepela nad većim dijelom provincije Catania, ali i kamenja veličine oko jednog centimetra. Nedugo nakon početka erupcije, zbog vulkanskog pepela koji pada po tlu, zaustavljen je promet biciklima i motociklima.

Vatra koja suklja iz vulkanskog grotla vidi se iz velike udaljenosti. Lava je svojom snagom urušila i dio kratera na jugoistoku vulkanskog stošca.

Foto: Rocco Arillotta

Vlasti na Siciliji traže proglašenje lokalne katastrofe

Etna vulkan je u punoj aktivnosti, a jaka kiša vulkanskog materijala, tzv. lapila veličine do 10 centimetara pada po naseljima u blizini blizu vulkana – kaže lokalni čelnik na Siciliji Anthony Barbagallo, koji apelira na sicilijansku regionalnu vladu da poduzme mjere za proglašenje prirodne katastrofe u korist planinskih općina pogođenih pepelom i lapilima, nakon erupcije Etne.

Sa seizmičkog gledišta, prosječna amplituda vulkanskog podrhtavanja u posljednjih nekoliko sati postala je sve viša, prije nego što se dogodila konačna eruptivna eksplozija. Izvor potresa ostaje ograničen ispod jugoistočnog kratera u rasponu dubina između 2.900 i 3.000 metara nadmorske visine.

 

Pojačano podrhtanje tla  popraćeno je i snažnom zvučnom aktivnošću, signalima velike amplitude.

Međunarodna zračna luka Catania obustavila je svoje letove zbog opasnosti od vulkanskog pepela.

Stup dima i pepela koji sukljaju iz jugoistočnog kratera visok je preko kilometar, i sigurnost letova nije zajamčena.

– Ovaj je događaj započeo je danas nešto prije 17 sati i sad se polako smiruje – rekao je Stefano Branca, lokalni čelnik u Cataniji, misleći na kišu pepela i piroklastičnog materijala koji pada na tlo.

– Vjetrovi pušu na jug i potiskuju pepeo i kamenje koje pada. Vidjeli smo i gore – zaključio je.

D.G.

Vaš komentar