Maerskov brod opet izgubio kontejnere, u more ih je ispalo 260!

Foto: Shipinsight

Maersk Line izvještava o drugom značajnom gubitku kontejnera s jednog od svojih brodova u 2021. godini. Maersk Eindhoven od 13.100 TEU bio je u blizini Japana na redovnoj plovidbi od Xiamena u Kini do Los Angelesa u Kaliforniji. U izvještaju stoji da je posada sigurna dok rade na procjeni razmjera gubitaka i traženju odgovarajuće luke za utočište.

Usred jakog mora, jedanaestogodišnjem brodu registriranom u Danskoj, otkazali su motori, zbog čega nije mogao manevrirati, pa se počeo opasno naginjati.

U izvještaju se navodi da je Maersk tijekom havarije s broda izgubio 260 kontejnera.

U vrijeme incidenta brod je plovio Tihim oceanom prema istok, prolazeći Japan. Pogon je u međuvremenu uspostavljen i, brod je, kako navodi Maersk, promijenio smjer prema najbližoj azijskoj luci sposobnoj za suočavanje s ovakvom situacijom.

Foto: Twitter

– Smatramo ovo ozbiljnom situacijom koja će se temeljito i odmah istražiti – piše Maersk u svojoj izjavi.

– Operacije i sigurnost plovila naš su najveći prioritet i poduzet ćemo sve potrebne korake kako bismo umanjili rizik od sličnih incidenata koji će se događati u budućnosti – izvijestili su.

No, na žalost Maerska, ovo im nije prvi incident ove godine. Prošlog mjeseca čak 750 kontejnera palo je s Maersk Essena, sestrinskog broda Maersk Eindhovena, također dok je plovio iz Xiamena za Los Angeles. Taj je brod bio preusmjeren u Meksiko i luku Lazaro Cardenas.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

SVE JE VEĆI BROJ HAVARIJA Kako brodski kontejneri završavaju u oceanima?