PRIMITIVIZAM VIDLJIV IZ SVEMIRA Razmjeri ilegalnog nasrtanja na pomorsko dobro u Dugom Ratu

Foto: Facebook / Google Maps / Screenshot

DUGI RAT – Inicijativa mještana općine Dugi Rat upozorava na bizarno ignoriranje i bezobrazno kršenje zakona, zabrana i svih mogućih pravnih normi koji se tiču bespravne gradnje na pomorskom dobru. Unatoč silnim prijavama i izlascima inspekcija, divljanje i uništavanje obale i podmorja išlo je u smjeru gradnje lukobrana i lučice koja se danas sasvim normalno koristi.

– I tako je mic po mic nastao privatni lukobran na Suhom Potoku. Unatoč brojnim prijavama, institucije nisu do dan danas pokušale zaustaviti radove i ukloniti ovo ilegalno neimarsko čudo. Blokovi za zabranu prolaska mehanizaciji stavljeni su kad je sve već bilo napravljeno. Danas tu fino stanu 2 broda od 50 metara. 200 metara dalje postoji i ilegalni bazen i lukobrančić koji je općina o svom (odnosno našem) trošku fino zaobišla nekakvim suludim nasipom. Tako se otima pomorsko dobro bez ikakvih sankcija. Jer pomorsko dobro je privatno dobro – podsjećaju iz ove Inicijative.
Foto: A.B. / DD
Podsjetimo, Upravnom odjelu za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije kontinuirano su stizale prijave zbog nesmiljenih devastacija pomorskog dobra na području općine Dugi Rat, preciznije na lokacijama Orišac, Krilo, Suhi Potok, Sumpetar i Orij.
Po primitku prijave devastacije, odnosno nasipavanja mora zemljom i drugim materijalom s obližnjeg iskopa na lokaciji Glavica s ciljem gradnje lučice, od Općine Dugi Rat odmah je zatraženo očitovanje te naloženo zaustavljanje radova i postavljanje prepreka za pristup kamionima. Ukoliko ne postupe po gore navedenom zahtjevu, upozoreni su kako neće moći konkurirati za sredstva Splitsko-dalmatinske županije za pomorsko dobro.
Foto: Facebook

No čini se da ekipu iz Dugog rata zaboli ona stvar što govori zakon, što kažu iz županije i najmanje što će reći lokalni komunalni redar. Kao što smo već pisali, kamionima se usred dana nasipavalo i kako god se kome sprdne i taj primitivizam se bez ikakvih posljedica nastavlja i dalje.

Foto: Google Earth / Screenshot

U međuvremenu protuzakonita gradnja čitavog niza pristaništa i mulova za buduće jednako ilegalne vezove, sasvim uobičajeno se usred dana nastavljala, a ilegalne građevinare nisu spriječile ni betonske, kao ni zakonske prepreke.

Pravi razmjeri divljaštva u Dugom Ratu najbolje se vide iz Svemira, a čini se, najlošije u provedbenoj praksi zakonodavne i sudbene vlasti…

Foto: Google Maps / Screenshot

D.G.

PROČITAJTE JOŠ: