2 min. čitanja

Stigao odgovor o zagađenju u Kaštelima: “Čistili smo, pa je izletjela zemlja s preostalim fekalijama”

Stigao odgovor o zagađenju u Kaštelima: “Čistili smo, pa je izletjela zemlja s preostalim fekalijama”
Foto: Čitatelj

KAŠTEL NOVI – Nakon niza pritužbi Kaštelana i upita kojeg smo objavili nadležnima, četiri dana poslije stiže odgovor iz tvrtke Vodovod i Kanalizacija Split.

Odgovor prenosimo u cijelosti:

Na zahtjev stranke, Ulica kneza Mislava djelatnici ViK-a vršili su čišćenje kanalizacijskog priključka koji se godinama nije koristio. U samom kanalizacijskom kolektoru došlo je do taloženja materijala, čak i začepljenja, najvjerojatnije zbog dužeg perioda ne korištenja, te su ekipe ViK-a vršile ispiranje sustava putem fekalne cisterne visokotlačnim mlaznicama.

U trenutku probijanja sustava izletjela je zemlja s preotalim fekalijama i ostalim materijalom, a djelatnici ViK-a i sama stranka ostali su zatečeni situacijom na terenu te se nakon intervencije na sustavu more “očistilo”.

Smatramo da je bitno navesti kako zadnjih desetak godina postoji stalni kontinuitet u nastojanju da se uspostavi sustav odvodnje na što širem području Kaštela.

Izgrađena je osnova razdjelnog sustava odvodnje sa pripadajućim crpnim stanicama i pročistačem UPOV Divulje, a od nedavno je otpočela izgradnja druge faze kroz projekt Aglomeracije. Realizacijom ovih najvećih infrastrukturnih projekata postići će se najveći postotak priključenosti na vodoopskrbu i odvodnju na područja Kaštela i tada bi zasigurno ovakve incidentne situacije trebale biti stvar prošlosti.

Do konačne izgradnje sutava odvodnje ViK će i dalje provoditi značajne napore u sprječavanju ovakvih situacija.

Putem vodnih redara kontinuirano se provodi otkrivanje i kažnjavanje neodgovornih pojedinaca koji svoje septičke jame ispuštaju u oborinske i bujične kanale koji opet završavaju u more.

Vodni redari kontroliraju način priključenja na sustav odvodnje i upozoravaju građane koji su dobili priliku spoja na novi razdjelni sustav da ulože minimum truda i prespoje svoje interne instalacije i time napuste stari mješoviti sustav putem kojeg je sadržaj završavao direktno u more.

ViK u suradnji s Gradom Kaštela konstantno radi na realizaciji projekata razdvajanja mješovitog sustava odvodnje.

Prema tome Građane bi na kraju zamolili za strpljenje jer brzih rješenja nema, te da uvaže naš napor u rješavanju problema i da se ponašaju krajnje odgovorno radi očuvanja čistog okoliša, zdravlja sebe i sviju nas.

Za sva dodatna pitanja stojimo na raspolaganju”, stoji u odgovoru Vodovoda i kanalizacije Split.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

KAŠTELA Kolektor za kamere, fekalije za građane: “Traje pola sata, a sve se događa odmah uz novi ispust”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.