3 min. čitanja

DIVLJAŠTVO NA VRUJI Primjer kad devastator ima veća m**a od građana i vlasti zajedno

DIVLJAŠTVO NA VRUJI Primjer kad devastator ima veća m**a od građana i vlasti zajedno
Foto: Josip Merčep

BRELA – Divljaštvo na Vruji kod Brela kojem građani, inspekcije ili ono što je ostalo od izblijedljele “pravne države”, svjedoče već desetljećima, nastavlja se u nakaradnoj režiji “investitora” Stipe Latkovića.  Izgubio je koncesiju nad devastiranom uvalom, i više puta upozoravan da pomorsko dobro vrati u prvobitno stanje, a opet nastavlja se rugati vama, nama i svima koji svoj život nastoje uskladiti s pozitivnim pravnim normama ove zemlje. U najnovijem izdanju potpunog uništenja prirode na ovom području, grade se putovi, sve se trpa u more, a odgovornih i odgovornosti od nikud, upozoravaju nas građani, aktivisti, pa i ronioci s ovog područja.

Najprije je proširen ‘protupožarni put’ od magistrale do ‘resorta’. Koji je do prije nekoliko godina samo figurativno bio protupožarni, jer njime nisu mogli prolaziti vatrogasci. Podsjetimo da se nekad do Vruje moglo doći samo barkom i do ledenog mora čak i usred ljeta kopnom su mogli stići samo fizički potpuno spremni avanturisti, jer nije bilo nikakvog puta. I kao da je tu bezobrazluku kraj, za sve koji se i usude proći, u naumu ih pokušava odvratiti oznaka ‘Private Beach’ odmah uz cestu.

Foto: Josip Merčep

– Ovo se počelo događati ima sigurno 15 do 20 godina. Kad sam počeo ronit na tom dijelu prije 12 do 13 godina, u moru neposredno isprid ovog zdanja sa mogao vidjeti sav materijal kojim se gradi u radi na objektima i okolišu, sav višak i komadi su bacani u more. Možete i danas naći hrpe kamena, kamenih ploča, žica, mata za armiranje, inox cijevi, plastičnih cijevi, čekića livela i ostalih stvari da ih sve ne nabrajam. I onda je lagano počelo probijanje puta kojeg je prije toga opustošio požar (iako ja osobno virujem da je namjerno izazvan samo da bi se otvorilo pitanje protupožarnih puta ali kažem to je moje viđenje i vjerovanje) i tako su imali otvoren put za izgradnju istog. Pod izlikom protupožarnig puta. Kojeg su nakon probijanja zagrađivali sa svojim vozilom, šta je samo po sebi kontradiktorno, jer ako je tako, onda bi valjda bi triba bit za korištenje i svrhu koju je i napravljen. A ne da neki privatnik sebi daje za pravo onemogućiti prolaz vatrogascima. Ali to je priča za sebe – kazuje nam Josip Merčep koji godinama prati ovaj potpuni izostanak kontrole, zdrave pameti, uništenja prirodnog okoliša, otvoreno kršenje zakona i zapravo ruganje s hrvatskim građanima i njihovim užasno sporim birokratskim i zakonodavnim sustavom.

– Uglavnom, sad mi se čini da je ovo još više ili pak urednije probijeno i pročišćeno za nesmetam prolaz kamionima koi svakodnevno izvozne i dovoze materijale. Uglavnom moj zaključak je da je država i njene institucije koje bi ovo trebale riješit ustvari koje su davno ovo trebale dovest u red su u najmanju ruku jadne i bjedne – u kratkim crtama nam je kazao ovaj ronioc koji je razočaran, kako stanjem iznad, tako i ispod mora, jer ono što su neki tipovi ostavili našoj djeci i unucima, na sramotu je svima nama, kako građanima, tako i zakonodavnoj i pravosudnoj vlasti. Jer, kako je komentirao jedan građanin ove slike na društvenim mrežama: “

– Nitko nema “muda” koliko on ima. Kad neće općina i policija ništa raditi, šta onda narod čeka? Čovik je postavio pravila igre i sva nadležna tjela ta pravila odobrila. Šta čekate? – pita se ovaj građanin.

Foto: Josip Merčep

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Ilegalni investitor na Vruji izgubio koncesiju, pa probio put i nalijepio “Private Beach”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.