Dovršetak nove trajektne luke u Tkonu do ljeta, a luka Sali još čeka početak radova

Foto: Luka Tkon / ŽLU Zadar

TKON – Do početka turističke sezone u funkciji bi trebala biti nova trajektna luka u Tkonu. Za razliku od žitelja Pašmana, Dugootočani još uvijek čekaju početak najavljenih radova na modernizaciji luke u Salima.

– 32 milijuna kuna vrijedan projekt na Pašmanu primiče se svom kraju – procjenjuje ravnatelj Županijske lučke uprave Davor Škibola.

U Tkonu su, 100-injak metara zapadno od postojeće luke, izgrađena 2 gata s ukrcajnim čekalištima, parkiralištem i popratnim sadržajima, javlja Radio Zadar.

– Taj je dio u završnoj fazi, asfaltira se, stavlja se rasvjeta, još Hrvatske ceste trebaju napraviti priključak s državne ceste 110. Ja očekujem da bi prije turističke sezone tamo u 6 mjesecu u Tkonu trebalo biti otvorenje – kaže Škibola.

Foto: ŽLU Zadar

Izmicanje pristaništa rasteretit će središte mjesta te podići funkcioniranje prometa na relaciji Biograd – Tkon na višu razinu.

Sličan cilj ima i izgradnja lukobrana u luci Sali, projekt koji je već trebao biti u realizaciji da natječaj za izvođača radova nije poništen u listopadu prošle godine jer su dvije pristigle ponude bile 60-ak posto veće od planiranih 40 i pol milijuna kuna koliko je bilo osigurano za ovaj projekt.

Načelnik općine Zoran Morović je optimističan.

Foto; MMPI

– Prebačena je procjenjena vrijednost izgradnje ali mi očekujemo da se uskoro raspiše novi natječaj i ide u izvođenje radova.

Ravnatelj Škibola navodi kako je riječ o sredstvima iz omotnice EU fonda 2014-2021 koji je zaključen.

– Sa SAFU-om Europske unije i sa ministarstvom napravili smo kompletnu pripremu i očekujemo potpisivanje novog ugovora i raspisivanje novog natječaja za izvođača radova , aplicirali smo i nadamo se, Pokušavamo iz omotnice fonda 2014-21 uskočiti u zadnji vlak – kazao je Škibola u eteru Radio Zadra.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

U 2020. sanirali pet važnih luka, ove godine će još tri! Ključni projekti Županijske lučke uprave Zadar