2 min. čitanja

Dovršetak nove trajektne luke u Tkonu do ljeta, a luka Sali još čeka početak radova

Dovršetak nove trajektne luke u Tkonu do ljeta, a luka Sali još čeka početak radova
Foto: Luka Tkon / ŽLU Zadar

TKON – Do početka turističke sezone u funkciji bi trebala biti nova trajektna luka u Tkonu. Za razliku od žitelja Pašmana, Dugootočani još uvijek čekaju početak najavljenih radova na modernizaciji luke u Salima.

– 32 milijuna kuna vrijedan projekt na Pašmanu primiče se svom kraju – procjenjuje ravnatelj Županijske lučke uprave Davor Škibola.

U Tkonu su, 100-injak metara zapadno od postojeće luke, izgrađena 2 gata s ukrcajnim čekalištima, parkiralištem i popratnim sadržajima, javlja Radio Zadar.

– Taj je dio u završnoj fazi, asfaltira se, stavlja se rasvjeta, još Hrvatske ceste trebaju napraviti priključak s državne ceste 110. Ja očekujem da bi prije turističke sezone tamo u 6 mjesecu u Tkonu trebalo biti otvorenje – kaže Škibola.

Foto: ŽLU Zadar

Izmicanje pristaništa rasteretit će središte mjesta te podići funkcioniranje prometa na relaciji Biograd – Tkon na višu razinu.

Sličan cilj ima i izgradnja lukobrana u luci Sali, projekt koji je već trebao biti u realizaciji da natječaj za izvođača radova nije poništen u listopadu prošle godine jer su dvije pristigle ponude bile 60-ak posto veće od planiranih 40 i pol milijuna kuna koliko je bilo osigurano za ovaj projekt.

Načelnik općine Zoran Morović je optimističan.

Foto; MMPI

– Prebačena je procjenjena vrijednost izgradnje ali mi očekujemo da se uskoro raspiše novi natječaj i ide u izvođenje radova.

Ravnatelj Škibola navodi kako je riječ o sredstvima iz omotnice EU fonda 2014-2021 koji je zaključen.

– Sa SAFU-om Europske unije i sa ministarstvom napravili smo kompletnu pripremu i očekujemo potpisivanje novog ugovora i raspisivanje novog natječaja za izvođača radova , aplicirali smo i nadamo se, Pokušavamo iz omotnice fonda 2014-21 uskočiti u zadnji vlak – kazao je Škibola u eteru Radio Zadra.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

U 2020. sanirali pet važnih luka, ove godine će još tri! Ključni projekti Županijske lučke uprave Zadar
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.