1 min. čitanja

PUMPURELA Rab će uskoro dobiti modernu i uređenu ribarsku luku

PUMPURELA Rab će uskoro dobiti modernu i uređenu ribarsku luku
Foto: ŽLU Rab

RAB – Radovi na rekonstrukciji gata Pumpurela izvode se planiranom dinamikom s ciljem prenamjene gata u modernu i uređenu ribarsku luku.

Do sad je izvršena demontaža postojećeg gata u dužini od oko 40 metara te je izgrađeno prvih 15 metara unutarnjeg i vanjskog obalnog zida, a do kraja ožujka trebalo bi biti izgrađeno ukupno 45 metara vanjskih i unutarnjih obalnih zidova. Vrijednost do sada izvedenih radova i usluga iznosi oko 4,5 milijuna kuna.

Nakon dovršetka rekonstrukcije gata Pumpurela, unutarnja strana gata koristit će se za privez lokalnih ribarskih brodova koji su trenutno na vezu u centru grada ispred trga Varoš te ribarskih brodova koji se nalaze po mjestima na otoku. Sukladno odredbama Prostornog plana, vanjska strana gata neće se koristiti.

Pored boljih uvjeta rada lokalnim ribarima i unaprjeđenja infrastrukture za ovu djelatnost, rekonstrukcija gata Pumpurela Županijska lučka uprava Rab omogućit će prenamjenu obale u centru grada Raba i osigurati dodatna mjesta za privez turističkih brodova.

Radovi na rekonstrukciji gata Pumpurel – ribarske luke Rab, krenuli su u studenome prošle godine, a završetak projekta planiran je prije početka turističke sezone. Glavni cilj projekta je cjelovito uređenje ribarske infrastrukture i unaprjeđenje ribarske djelatnosti.

Projekt se financira iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, Mjera I.23./I.24. Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze ribe i zakloništa.  Vrijednost radova iznosi 19,9 milijuna kuna od čeka je 19, 2 milijuna kuna osiguralo Ministarstva poljoprivrede iz EU fondova, a 600 tisuća kuna osigurala je Županijska lučka uprava Rab. Riječ je o prvoj fazi rekonstrukcije cjelokupne Luke Rab, čija se vrijednost procjenjuje na oko 60 milijuna kuna.

Pumpurela je jedan od projekata na pomorskom dobru koje Primorsko-goranska županija sa svojih osam županijskih lučkih uprava provodi gotovo 20 godina i zahvaljujući kojima obala ove županija dobiva moderne lukobrane, trajektna pristaništa, luke i lučice.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Radovi na rekonstrukciji ribarske luke Pumpurela na Rabu gotovi do početka sezone
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.