2 min. čitanja

I u korona godini promet kontejnera u Rijeci je rastao

I u korona godini promet kontejnera u Rijeci je rastao
Foto: AGCT

RIJEKA – Unatoč izazovima globalne pademije u 2020. godini Adratic Gate Conteiner Terminal koncesionar na Riječkom kontejnerskom terminalu premašio je 300.000 prekrcanih kontejnera.

Time je dostigao značajnu prekretnicu poslovanju i ostvaro novi rekord u godišnem pretovaru. Nakon 20% rasta u 2019. u 2020. godini  nastavljen je  rast za daljih 12%,  najviše zahvaljujući  tridesetpostotonom porastu pretovara na željeznici.

Foto: AGCT

Porastom prometa na željeznici na terminal sada stiže 70 % tereta izvan lokalnog hrvatskog  tržišta odnosno iz Srednje i Jugoistočne Europe.

Iako je promet kontejnerskog terminala u Rijeci tradicionalno bio fokusiran uglavnom na lokalno tržište, s povremenim  uslugama prema susjednim zemljama, pouzdani intermodalni servis, na novom željezničkom kolodvoru, doveo je do razvoja novih  željezničkih usluga prema Srednjoj i Jugoistočnoj Europi što je brodarima otvorilo nove mogućnosti i dovelo do povečnaja prometa.

Foto: AGCT

Ova 2021. godina započela je, ističu u AGCT-u, u skladu s prošlom a glavni izazov, s kojim se  danas suočavaju sve luke, su poremećaji u rasporedu  brodskih servisa.

Posljedica toga je zagušenje skladišnih prostora i usporavanje otpreme kontejnera. Na AGCT terminalu u Rijeci to nije slučaj – na njemu još uvijek ima slobodnog kapaciteta za normalno odvijanje opeativnih procesa bez ograničenja u  prihvatu i otpremi kako postojećih tako i dodatnih količina tereta.

Zdravko Kleva

PROČITAJTE JOŠ:

RIJEKA Kontejnerski terminal Jadranska vrata u 2020. srušio rekord u prometu
PRODUBLJIVANJE JUŽNOG VEZA U LUCI RIJEKA Kostrensko pristanište na kontejnerskom terminalu Brajdica
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.