I u korona godini promet kontejnera u Rijeci je rastao

Foto: AGCT

RIJEKA – Unatoč izazovima globalne pademije u 2020. godini Adratic Gate Conteiner Terminal koncesionar na Riječkom kontejnerskom terminalu premašio je 300.000 prekrcanih kontejnera.

Time je dostigao značajnu prekretnicu poslovanju i ostvaro novi rekord u godišnem pretovaru. Nakon 20% rasta u 2019. u 2020. godini  nastavljen je  rast za daljih 12%,  najviše zahvaljujući  tridesetpostotonom porastu pretovara na željeznici.

Foto: AGCT

Porastom prometa na željeznici na terminal sada stiže 70 % tereta izvan lokalnog hrvatskog  tržišta odnosno iz Srednje i Jugoistočne Europe.

Iako je promet kontejnerskog terminala u Rijeci tradicionalno bio fokusiran uglavnom na lokalno tržište, s povremenim  uslugama prema susjednim zemljama, pouzdani intermodalni servis, na novom željezničkom kolodvoru, doveo je do razvoja novih  željezničkih usluga prema Srednjoj i Jugoistočnoj Europi što je brodarima otvorilo nove mogućnosti i dovelo do povečnaja prometa.

Foto: AGCT

Ova 2021. godina započela je, ističu u AGCT-u, u skladu s prošlom a glavni izazov, s kojim se  danas suočavaju sve luke, su poremećaji u rasporedu  brodskih servisa.

Posljedica toga je zagušenje skladišnih prostora i usporavanje otpreme kontejnera. Na AGCT terminalu u Rijeci to nije slučaj – na njemu još uvijek ima slobodnog kapaciteta za normalno odvijanje opeativnih procesa bez ograničenja u  prihvatu i otpremi kako postojećih tako i dodatnih količina tereta.

Zdravko Kleva      

PROČITAJTE JOŠ:

RIJEKA Kontejnerski terminal Jadranska vrata u 2020. srušio rekord u prometu

PRODUBLJIVANJE JUŽNOG VEZA U LUCI RIJEKA Kostrensko pristanište na kontejnerskom terminalu Brajdica