1 min. čitanja

Brod američke Šeste flote stigao na remont u „Viktor Lenac“

Brod američke Šeste flote stigao na remont u „Viktor Lenac“
Foto: Vesselfinder

Gotovo 240 metara dugi brod američke Šeste flote uplovio je na redovan remont u Brodogradilište »Viktor Lenac«. Neobične konstrukcije i impozantnih gabarita idućih će šest tjedana dominirati bazenom ovog kvarnerskog brodogradilišta, prvog u koji je USS »Hershel ‘Woody’ Williams« uplovio izvan SAD-a, piše Novi List.

USS »Hershel ‘Woody’ Williams« služi kao ekspedicijska mobilna baza. Riječ je o posebnoj vrsti brodova koje je Američka ratna mornarica započela graditi prije nekoliko godina s ciljem da zadovolje potrebe i budu na dispoziciji njihovim flotama kad su udaljeni od svojih logističkih luka. Brod je izgrađen u brodogradilištu NASSCO (National Steel and Shipbuilding Company) u San Diegu.

Kobilica za ovaj, pola milijarde dolara vrijedan brod, položena je u ljeto 2016. godine, porinut je u more u listopadu 2017. godine, a isporučen četiri mjeseca kasnije, dok se u aktivnoj službi nalazi od ožujka prošle godine. Brod je dug 239 metara, širok 50 metara i ima nosivost od gotovo 72.000 tona. Otvorena paluba, na kojoj može prihvatiti helikoptere i određene tipove zrakoplova, ima površinu od oko 4.800 četvornih metara.

USS »Hershel ‘Woody’ Wiliams« doplovio je s dvjestotinjak članova posade koji će, za vrijeme dok bude trajao remont, biti smješteni po opatijskim hotelima, baš kao što je još stotinjak drugih Amerikanaca, što članova posade, što servisera, s obzirom na to da se u »Viktoru Lencu« trenutno nalaze još dva broda Američke mornarice.

Nastavak suradnje s Američkom mornaricom uvelike je pridonio relativno dobrom početku ove poslovne godine u Brodogradilištu »Viktor Lenac«, a upravo prijelaz iz prvog u drugi kvartal ovaj će škver dočekati dupkom punih kapaciteta. Idućih dana, što u tri doka, što na vezu u Martinšćici, boravit će čak deset brodova, što je ohrabrujuća slika koja se baš i ne viđa često u remontnim brodogradilištima, pogotovo ne u okolnostima globalne koronakrize.

M.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.