KAO NEKAD Šumske staze na Lastovu održavat će koze i ovce

Foto: JUPP Lastovsko otočje / Boris Kačan

LASTOVO – Na Lastovu su potpisani ugovori o poslovnoj suradnji s lokalnim OPG-ovima za održavanje šumskih staza uz pomoć stočarstva.

U sklopu svojih redovnih aktivnosti očuvanje, održanje, promicanje i korištenje, Park prirode Lastovsko otočje provodi suradnju sa lokalnim stanovništvom. Ove godine je uspostavljen pilot projekt i suradnja sa lokalnim stočarima.

Na Javni poziv održavanje šumskih staza uz pomoć stočarstva javilo se četiri vlasnika OPG-a koji se bave stočarstvom upisanih u Jedinstveni registar domaćih životinja. Oni će ispašom koza i ovaca na šumskim stazama održavati prohodnost istih kroz travanj, svibanj i lipanj.

– Na području parka ima oko 60 km šumskih i pješačkih staza koje treba održavati i redovito kositi. Prošlih godina uz stalne zaposlenike i sezonske djelatnike uključivali smo lokalne udruge i društva – poručuju iz Parka prirode Lastovsko otočje. 

Stočari će ukupno raditi na preko 30 km staza što znači da će pokriti više od pola ukupne dužine staza na području Parka prirode.

D.G.