2 min. čitanja

Cromaris će do 2023. godine investirati u proširenje pogona u Gaženici

Cromaris će do 2023. godine investirati u proširenje pogona u Gaženici
Foto: Google Street View / Screenshot

ZADAR – Od odluke zadarskog Gradskog vijeća da se ide u druge izmjene Urbanističkog plana uređenja koji je 2000. godine nemušto nazvanog ” UPU Trajektni terminal”, prošlo je godinu dana.

Osim primjedbi u javnoj raspravi iz Mjednog odbora Arbanasi, izmjene tog Urbanističkog plana uređenja koje su navodno rađene radi usklađenja s posljednjim izmjenama Prostornog plana Grada Zadra, usvojilo je prošlog tjedna Gradsko vijeće, također bez rasprave, piše 057.info.

Druge izmjene plana, koje je radio D&Z, tražio je Cromaris čiji je pogon u obuhvatu tog Plana. Cromaris iz grupacije Adrisa, kupili su 2012. godine nekadašnji Tankerkomercov centar Plodovi mora, izrađen prema projektu zadarskog arhitekta Ante Uglešića. Prije 30-tak godina bio je to proizvodni objekt u kojem je trebala biti i burza ribe, cijenjen kao primjer uzorne arhitekture u tom području.

Cromaris je i nadalje zadarska firma koja je tražila i platila izmjene UPU-a, zbog promjena uvjeta gradnje u pretežno industrijskoj zoni – dopuštene visine do 16 metara i minimalne površine građevinske čestice od 1000 metara četvornih. Zašto, odgovor na novinarsko pitanje stigao je preko glasnogovorničke službe iz sjedišta Adrisa.

Foto: Google Street View / Screenshot

– Projekt proširenja proizvodnih pogona u Gaženici ključan je za daljnji rast i razvoj Cromarisa jer će omogućiti unaprjeđenje tehnoloških procesa te širenje portfelja proizvoda dodane vrijednost, koji su temelj razlikovnosti u odnosu na konkurenciju. Nakon višegodišnjih priprema, nedavnom izmjenom Urbanističkog plana uređenja zone Gaženica, omogućena je usklada projekta i ishođenje građevinske dozvole, te početak pripremnih radova za prvu fazu. Projektiranje druge dvije faze je u tijeku, a završetak cijelog projekta očekuje se 2023. godine – informacija je koju je 057.info dobio za Cromaris.

Plan širenje njihovog pogona u Gaženici, u uvali Bregdeti, najavljen je još 2019. godine, kada je rečeno kako “razvojni centar priprema nove proizvode koji će zadovoljiti sve veće zahtjeve tržišta ribljih delikatesa i povećati profitabilnost prerade Cromarisa.”

Neslužbeno se doznaje da projekt za prvu fazu također rade u D&Z.

Na žalost ispred Cromarisa i dalje ostaje neuređen dio obale, pomorsko dobro kojim formalno gospodari Grad Zadar, iz kojeg su pustili da to bude deponija brodskog i drugog otpada i smeća.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.