2 min. čitanja

TKO JE ODGOVORAN ZA ZAGAĐENJE U DUBROVNIKU? Naftna mrlja i dalje pluta pred gradskom lukom

TKO JE ODGOVORAN ZA ZAGAĐENJE U DUBROVNIKU? Naftna mrlja i dalje pluta pred gradskom lukom
Foto: ČItateljica Morskog.hr

Golema naftna mrlja popraćena neugodnim mirisom u srijedu se ponovo pojavila u moru ispred dubrovačke gradske luke, a lokalni portal Dubrovnik.net javlja da je uzrok zagađenja lož ulje koje je procurilo iz obližnjeg Hotela Excelsior.

Podsjetimo, Morski.hr je 28. ožujka javio o zagađenju naftom u Dubrovniku, no lučki kapetan Mate Kekez, voditelj Lučke kapetanije Dubrovnik, odbio je tada  novinarima komentirati uzrok zagađenja. Bolje sreće nismo bili ni danas. Kapetan Kekez nam je u kratkom telefonskom razgovoru tek kratko potvrdio da je naftna mrlja koja se pojavila u gradskoj luci prije 10 dana “već odavno sanirana”, te je dalje odbio razgovarati  i uputio nas da sve informacije zatražimo putem službenih kanala u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Građani su naftnu mrlju tada prijavili predsjedniku GK Ploče – iza Grada Srđanu Obadu, koji je zatim kontaktirao Županijsku lučku upravu, a oni su poslali eko-brod CIOS koji je zagađenje trebao sanirati. No naftna je mrlja posljednjih nekoliko dana ponovno uočena u moru ispred gradske luke, a prema fotografijama koje su Morskome poslali čitatelji mrlja se širi prema otvorenom moru i otoku Lokrumu.  Građani su ponovno kontaktirali predstavnike Kotara s novim informacijama o događaju, priloživši i fotografije, te informacijama o neuspješnoj komunikaciji s Državnim inspektoratom, Službom vodopravne inspekcije te ispostavom u Dubrovniku.

Unatoč potvrdi Hotela Excelsior medijima da se pristupilo saniranju onečišćenja građani tvrde da mrlja nije sanirana, te zahtijevaju da se objavi uzrok zagađenja i prozovu odgovoRni za ovaj incident. Dubrovnik.net tvrdi, pozivajući se na neslužbene izvore, da je iz hotelskog sustava vrlo vjerojatno iscurilo nekoliko tona lož ulja.

Morski.hr je u proljeće prošle godine izvijestio da je Dubrovnik nabavio tisuću metara brana za sprječavanje i sanaciju onečišćenja mora naftnim i uljnim derivatima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. U okviru projekta vrijednog  više od milijun kuna, kojim se tada pohvalio župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, nabavljen je kilometar plutajućih brana koje se mogu nadovezivati jedna na drugu i tako se može tretirati različit opseg onečišćenja. Brane su, istaknuto je tada, nabavljene za potrebe cijele županije i za potrebe vatrogasaca koji će, kako je istaknuto, također biti uključeni u sanacije. Nismo uspjeli saznati jesu li te brane iskorištene kako bi se uklonilo lož ulje ispred gradske luke.

M.B.

PROČITAJTE VIŠE:

Ispred starog dijela Dubrovnika smrad i naftna mrlja
Najjužnijoj županiji kilometar brana za sprječavanje i sanaciju onečišćenja mora
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.