2 min. čitanja

Na Korčuli će svoja vrata otvoriti obnovljeni Muzej Grada Korčule, kao i novi Muzej zlata i srebra Smokvice

Na Korčuli će svoja vrata otvoriti obnovljeni Muzej Grada Korčule, kao i novi Muzej zlata i srebra Smokvice
Foto: DNŽ

KORČULA/SMOKVICA – Rezultati su to projekta ”Ruralno poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija“ kojem je nositelj Dubrovačko-neretvanska županija, a operativno ga provodi Regionalna agencija DUNEA.

Upravo su jučer, 8. travnja, predstavnici Regionalne agencije DUNEA održali radne sastanke s projektnim partnerima, općinom Smokvica i Gradom Korčulom. Također, održane su i terenske posjete na gradilištima objekata kulturne baštine na otoku Korčuli – Muzej zlata i srebra u Smokvici te Gradski muzej u Korčuli, smješten u Palači Ismaeli – Gabrielis.

Naime, skoro svi radovi i opremanja objekata su završeni, te je u najavi skorašnje ishođenje uporabnih dozvola objekata kao i održavanje svečanih otvorenja.

Kroz projekt ”Ruralno poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija“ kojemu je cilj stvaranje integrirane turističke ponude bazirane na kulturnoj baštini Dubrovačko-neretvanske županije, završena je tako rekonstrukcija palače Ismaeli- Gabrielis, u kojoj se smjestio Muzej Grada Korčule, a kojoj je zbog iznimno lošeg stanja bila potrebna temeljita obnova kako bi se zaštitili vrijedni eksponati, ali i svi zaposlenici i posjetitelji Muzeja koji je spreman za opremanje i uskoro otvaranje.

Naime, muzejski postav zamišljen je kao ulaznica na otok, gdje će posjetiteljima biti predstavljena maketa Korčule sa svim bitnijim odrednicama i znamenitostima, gdje će turisti dobiti i osjećaj geografske smještenosti otoka. U prizemlju će se prikazati i ‘Korčula u doba Antike, a posebno je zanimljiva stijena koja će ostati u svojem izvornom stanju kako bi zorno prikazala povijest. Muzej će nuditi i pogled na novije doba, nezaobilaznu Morešku i sve bratovštine grada Korčule, kao i Korčulu kroz 19. i 20. stoljeće. Na trećem katu smjestit će se ambijentalna kuhinja iz srednjeg vijeka, te velika dvorana za obavljanje radionica, predavanja, biblioteka i sve ono potrebno za bogatiji kulturni život Korčule.

Foto: DNŽ

Također, pri kraju su i aktivnosti novoizgrađenog Muzeja zlata i srebra kojim je Smokvica u samom centru dobila vrijednu kulturnu instituciju. Muzej je spreman za opremanje s postojećom zbirkom zlatnih i srebrnih predmeta koji se trenutno nalaze u župnoj crkvi, te će na jednom mjestu prikazati bogatu kulturnu i povijesnu baštinu ne samo Smokvice, već i otoka Korčule.

Projektom su, osim Korčule, obuhvaćena područja Dubrovačkog primorja i Mljeta, koji će nakon odrađenih aktivnosti biti bogatiji za novu kulturno-turističku ponudu povezanu u jedinstveni turistički proizvod pod nazivom ‘Putevima prošlosti’.

Nositelj projekta je Dubrovačko-neretvanska županija, a administrativno ga vodi Regionalna agencija DUNEA s partnerima Sveučilištem u Dubrovniku, Turističkom zajednicom Dubrovačko-neretvanske županije, Hrvatskim restauratorskim zavodom-Dubrovnik, Općinama Smokvica, Mljet i Dubrovačko primorje, Gradom Korčulom, Korčulanskom razvojnom agencijom KORA, Obrtom za restauriranje namještaja Depolo i putničkom agencijom Dominium travel. Ukupni prihvatljivi troškovi iznose 32,6 milijuna kuna, od čega je bespovratna sredstva u iznosu od 27,7 milijuna kuna sufinancirala Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.