2 min. čitanja

Ante Radonić na “Otoku zvijezda” o Sunčevu sustavu i novim misijama na Mars

Ante Radonić na “Otoku zvijezda” o Sunčevu sustavu i novim misijama na Mars
Foto: Daniel Meier

LASTOVO – Turistička zajednica Općine Lastovo organizira u četvrtak 15. travnja u Društvenom centru Lastovo dva predavanja u okviru aktivnosti koje provodi s ciljem afirmacije amaterskog i stručnog uživanja u jedinstvenom nebu otoka te dobivanja formalnog statusa Parka tamnog neba za cijelo područje lastovskog otočja.

U četvrtak 15. travnja na Lastovu gostuje Ante Radonić, edukator i jedan od najvećih popularizatora znanosti i tehnike u Hrvatskoj, a održat će dva predavanja, prvo naslova „Čudesni svjetovi Sunčeva sustava“ u 13:15, a „Najnovije misije na Marsu“ približit će nam od 18:00 sati. Predavanja su otvorena za sve, uz poštivanje mjera, i molimo vas da se najavite na mail ureda Turističke zajednice ili Društvenog centra Lastovo.

Ante Radonić, Korčulanin, utjecao je na generacije i generacije posjetitelja Planetarija Tehničkog muzeja u Zagrebu kojega je vodio od 1972. godine, a od 1997. do danas priče o Svemiru posreduje kroz radijsku emisiju Andromeda.

Održao je do sad više od 1000 predavanja iz područja astronomije, astronautike i zrakoplovstva za najrazličitiju publiku, objavio tristotinjak članaka, motivirao mnoge da se amaterski ili profesionalno razvijaju u tim poljima te brojnima usadio ljubav prema vlastitom planetu i svemiru kojem pripada. Jer, našu „blijedu plavu točkicu“, kako je naziva veliki Carl Sagan, treba razumjeti i čuvati, a stavljanje u relacije s ostalim nebeskim tijelima uči nas i skromnosti i poštovanju.

Foto: Yuya Matsuo

Otok s kojeg Mliječnu stazu možete vidjeti golim okom

Inače, na Lastovu od nedavno oživljava ideja da Lastovo dobije status Međunarodnog parka tamnog neba ili Međunarodnog utočišta tamnog neba. Zbog toga je prije dva mjeseca na ovaj otok nakon desetak godina ponovno došao glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević kad je upriličen i obilazak potencijalno zanimljivih lokacija za astronomska motrenja i postavljanje kamera za praćenje meteora Hrvatske odnosno Globalne meteorske mreže.

Lastovo inače nazvaju još “otokom kristalnih zvijezda”, jer ima očuvano tamno noćno nebo na kojem se mliječna staza može vidjeti golim okom. Lastovci su svjesni kakvu vrijednost i turističku atrakciju ima takvo nebo pa je na cijelom otoku obična javna rasvjeta još 2012. godine zamijenjena ekorasvjetom. Postavljeno je 235 uličnih lampa sa svjetlosnim snopom usmjerenim prema zemlji kako bi se eliminiralo svjetlosno zagađenje.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Ponovno oživljava projekt “Lastovo otok zvijezda”
Tamno nebo Lastova
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.