1 min. čitanja

MEĐUNARODNA PREPORUKA RONIOCIMA: Nakon cijepljenja pričekati s ronjenjem

DAN Europe (Divers Alert Network) objavio je da bi ronioci nakon cijepljenja protiv korona virusa trebali pričekati s ronjenjem.

Naime, prema DAN-u bi nakon svake od dvije doze cjepiva trebalo čekati najmanje tjedan dana prije prvog zarona, prenosi SCUBAlife. Objavili su preporuke za ronioce koji su već cijepljeni i imaju neke nuspojave koje su općenito povezane s cjepivima kao što su glavobolja, blaga temperatura, mučnina, bol na mjestu uboda, vrtoglavica, gastrointestinalna poremećaji ili natečeni limfni čvorovi da ne idu na ronjenje najmanje tjedan dana, a ako se nuspojave u tom periodu ne povuku, onda na ronjenje ne bi smjeli ići dok nuspojave cjepiva potpuno ne nestanu.

Većina do danas prijavljenih nuspojava bile su blage i javljale su se uglavnom unutar 12-48 sati nakon cijepljenja, ali povremeno i do sedam dana nakon uboda, a najčešće se prijavljuju nakon druge doze.

Međutim, iz DAN-a navode da bi ti simptomi mogli biti dodatno pojačani zbog povećanog tlaka i hipoksičnog / hiperoksičnog okruženja tijekom ronjenja. Također se navodi da bi nuspojave cijepljenja kod ronilaca mogle privremeno utjecati na povećani rizik od bolesti povezanih sa samim ronjenjem.

Predloženi sedmodnevni interval opreza treba produžiti na 14 dana za ronioce koji imaju nuspojave dulje od 48 sati ili one s osobnim zdravstvenim čimbenicima rizika kao što je prekomjerna tjelesna težina, kronične metaboličke bolesti (uključujući dijabetes), pušači, uzimanje lijekova kao što su oralni kontraceptivi koji mogu povećati rizik od embolija. Dvotjedna preporuka odnosi se i na ronioce koji planiraju premašiti ograničenja rekreacijskog ronjenja bez dekompresije.

Roniocima se preporučuje da se posavjetuju sa svojim liječnikom opće prakse ako nuspojave cijepljenja traju dulje od 48 sati. Ako u sedam dana nakon cijepljenja izvedu zarone s niskim rizikom i naiđu na simptome koji bi mogli biti povezani s ronilačkom bolešću, trebali bi nazvati stručnjaka za ronilačku medicinu.

Zaštitne mjere poput socijalnog udaljavanja, nošenja maski i dezinfekcije ruku i dalje bi se trebale poštivati nakon cijepljenja, naglašavaju u DAN-u.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Dr. Mario Franolić pojašnjava: ŠTO NAKON COVIDA-19?
LIJEČNIK POJAŠNJAVA Kakva je veza između virusa Covid-19 i ronjenja?
EUBS i ECHM ne preporučuju ronjenje za vrijeme trajanja pandemije
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.