3 min. čitanja

PLAVA MAGISTRALA “Vratimo brodsku liniju Rijeka-Dubrovnik!”

PLAVA MAGISTRALA “Vratimo brodsku liniju Rijeka-Dubrovnik!”
Foto: D. Wilson / Facebook

RIJEKA/DUBROVNIK – Prije nekoliko godina Uprava Jadrolinije odlučila je da više neće financirati ljetnu trajektnu liniju između Rijeke i Dubrovnika, za koju su držali da je nerentabilna. Tom odlukom ugasila se i višestoljetna tradicija dužobalnog povezivanja sjevernog i južnog Jadrana, odnosno tradicija duga 60 godina koliko su liniju povezivali brodovi Jadrolinije.

Iako je Vlada RH 2016. godine donijela odluku o ponovnom uvođenju tzv. dužobalne “plave magistrale” za cijelu godinu, nakon prodaje broda Liburnija, bivši predsjednik uprave Jadrolinije izjavio je da ta tvrtka nema ni broda kojim bi plovila na toj liniji.

Foto: Facebook

“Brod je svaki put ljeti bio pun!”

No, sve više ljudi se ne slaže s tom odlukom, jer mnogi su upravo radije brodom nego kopnenom magistralom odabrali putovati duž hrvatske obale.

– Jedna jedina noćna brodska dužobalna linija Rijeka – Dubrovnik ugašena je bez ikakva obrazloženja. Potrebno je već ovu sezonu vratiti tu liniju koja spaja Kvarner s Dalmacijom i obrnuto, brodom, bar na tri mjeseca – kazuje Tomislav Pavleka koji je za ovu inicijativu pokrenuo i javnu peticiju, pa pojašnjava:

– Brod je svaki put ljeti bio pun. Ukoliko je potrebno poskupiti karte, izdati koncesiju za palubni restoran nekome, osnovati brodski jazz orkestar koji bi svirao pod zvijezdama, napraviti bilo što kako bi se poboljšala ponuda dužobalnog prijevoza putnika, motocikala, bicikla, pasa, automobila, to treba i učiniti. Hrvatska mora imati jednu takvu dužobalnu liniju – poručuje u pojašnjenju peticije.

Za povratak dužobalne brodske linije Rijeka – Korčula – Dubrovnik zalaže se i dubrovačka inicijativa Srđ je Grad.

– U situaciji kad je vrlo neizvjestan broj rotacija u zračnom prometu i kada ne znamo kada će uopće započeti letjeti čarteri i niskobudžetni avio-prijevoznici, bilo bi nužno pokrenuti inicijativu koja nam može otvoriti novi prometni pravac kojim bi turisti dolazili na jug Hrvatske. Već i vrapci na grani cvrkuću kako je Dubrovnik s okolicom izrazita avio-destinacija i kako ovisimo o broju zrakoplovnih linija. Upravo nas je to učinilo najranjivijim u ovim izazovnim vremenima, kad svjetsko gospodarstvo uspostavlja nove principe funkcioniranja – poručuju.

Foto: Jadrolinija

Odmor počinje na brodu

Sjetimo se da je Jadrolinija nekoć za liniju Rijeka – Dubrovnik imala vrlo uspješni slogan „Odmor počinje na brodu!“ I uistinu, motoriziranim gostima iz Slovenije, Austrije, Sjeverne Italije i svima na 4-5 sati od Rijeke, odmor bi započinjao s krstarenjem Jadranom do odredišta na Korčuli, Pelješcu, Mljetu i dubrovačkoj rivijeri. Uz uvođenje subvencija na povratne karte s popustima za dulji boravak u odredištu (npr. 30% jeftinija karta za boravak 5 dana i duže), kvalitetnom promidžbom i visokim sigurnosnim standardima prilikom ukrcaja u lukama, kakvi se planiraju i u zračnim lukama, osigurali bismo dolazak 2-3 tisuća gostiju tjedno u našu županiju.

Osmislimo li uz sve ovo i promidžbeni turistički paket s davateljima usluga smještaja kojim bi svaki 5. dan noćenja u destinaciji turistima bio gratis, ponudili bismo im povezanu uslugu subvencionirane brodske karte i dodatnog noćenja, čime bi se produljio boravak gostiju na odredištu i ostvarila veća potrošnja, a zadržala razina cijene smještaja – predlažu iz ove inicijative.

Slažete li se s ovom idejom, peticiju “Vratimo brodsku liniju Rijeka-Dubrovnik!”, možete potpisati OVDJE.

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.