2 min. čitanja

Pronađena najdublja olupina na svijetu

Pronađena najdublja olupina na svijetu
Foto: Youtube / Screenshot / Wikimedia / Morski HR

Američki Razarač USS Johnston koji je potopljen tijekom bitke u zaljevu Leyte 25. studenog 1944. godine pronađen je na dubini od 6100 metara i time službeno postao olupina pronađena na najvećoj dubini.

Brod je potopljen usljed bitke američkih snaga prilikom žestokog okršaja s japanskim ratnim brodovljem. Američki istraživački tim tvrtke Caladan Oceanic koju vodi poduzetnik, istraživač i umirovljeni američki pomorski časnik Victor Vescovo potvrdio je da se radi o olupini koja se nalazi na dosad najvećoj dubini na kojoj je pronađena neka olupina.

Upravo je to pridonijelo izuzetnoj očuvanosti brodskih ostataka, što je bilo vidljivo i prilikom prvog zarona istraživačke podmornice.

– Olupina je toliko duboko, da je dolje vrlo malo kisika, pa iako je tek neznatno kontaminirana morskim životom, praktički je netaknuta, ako izuzmete štetu nastalu prilikom žestoke bitke i konačno, potapanja – kazao je voditelj ekspedicije Victor Vescovo.

USS Johnston dug je 115 metara, a lokacija olupine u Filipinskom moru potvrđena je 2019. godine zahvaljujući drugoj ekspediciji, ali tada njihovo podmorsko vozilo bez posade nije imalo mogućnost dubljeg zarona. Ova ekspedicija je snimila dvije trećine prednjeg dijela broda, a taj dio stoji uspravno i netaknut je.

Od 327 članova posade broda potapanje je preživio 141 član. 50 članova posade stradalo je odmah u napadu na brod, 45 je podleglo ozljedama na splavovima za spašavanje, 92 osobe (uključujući kapetana Ernesta Evansa) bile su žive u moru i nakon potonuća broda, ali se za njih kasnije više nije čulo.

Podmornica s kojom su istraživači zaronili ima titanski trup debljine 9 cm u koji mogu smjestiti dvije osobe i koja se može spustiti na bilo koju dubinu. Prethodno je istraživala olupinu Titanika na 3.800 metara dubine, ali i na najdublje mjesto u oceanu, Marijanska brazda, koja leži na gotovo 11 km dubine!

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.