3 min. čitanja

EKOCID U ROGOZNICI Septičke jame niču kao gljive poslije kiše

EKOCID U ROGOZNICI Septičke jame niču kao gljive poslije kiše
Foto: Čitatelji

ROGOZNICA – Navikli smo ovih dana slušati o bespravnom betoniranju ili nasipanju pomorskog dobra neprikladnim materijalom, a iz mjesta Zasela u Općini Rogoznica stiže jednako ružna, ali malo drugačija priča o devastaciji. Mještani upozoravaju da uvalom Šićenica, koja je zaštićena od bilo kakve gradnje, učestalo plivaju fekalije, ljeti se širi nesnosan smrad, a kao razlog navode ilegalne crne jame koje kopaju vlasnici kontejnera i kamp kućica koje se gotovo serijski postavljaju na zemljištima uz ovu nekad djevičansku uvalu.

– Fotografija jutros snimljena. Novi iskop crne jame uz samo more i betoniranje samo gornje ploče. Ekocid koji je počeo nasipavanjem zemlje i tucanika do iskapanja crnih jami i postavljanja kontejnera, kamperica i sl. – pokazuju nam mještani.

Foto: Čitatelji

Devastacija u Covid godini van svake kontrole

– Problem posroji godinama. Započelo je nasipavanjem i stvaranjem plaže gdje ona po planu nije, a i bez ikakve studije utjecaja na okoliš. U nekoliko navrata nasipavanja, ubijena je posidonija, kamenice, periske, konjici… S vremenom se “malo” popravilo dno i počele su rasti nove, male periske, no to je uništeno novim nasipavanjem tucanika miješanim sa zemljom. Godinama se tu trude graditi. Godinama mještani pokušavaju obraniti uvalu da ostane kakva je, ribarska, par mula, kao i prije. S vremenom cijela okolica, pogotovo u Covid godini, dobiva drugačiji izgled jer se kao gljive zabadaju kontejneri i kamperice na mini parcele. Tako u uvali Šićenica “rastu” kontejneri. Bespravno se kopaju crne jame – poručuju mještani Zasela.

Betoniranje septičke/crne jame uz samo more – Foto: Čitatelji

“Dno uvale nalik Mjesečevoj površini”, “Građevinska inspekcija se po običaju nije pojavila”

Smatraju da će ubiti ono malo života u podmorju:

– Dno uvale je posve nalik Mjesečevoj površini. Vlast ne reagira (općina Rogoznica) i takvo ponašanje ide sve do Zagreba – javljaju nam mještani.

“Nekad su ovdje rasle periske (lijevo) i uvala je bila djevičanska (gore desno), a sad dno uvale izgleda kao Mjesečeva površina (dolje desno)” – Foto: Čitatelji

– Radovi u Sićenici se nastavljaju. Zabrana komunalnog redara nije ih zaustavila, građevinska inspekcija po običaju nije se pojavila na terenu, a naši bespravni graditelji u punom su zamahu. Vodosprema se upravo betonirana, temeljna ploča skoro nalivena, a ne srušena i septička jama u cijelosti je iskopana, samo je prikrivena ili zakamuflirana od pogleda. Tako zvuči poruka, a mi kažem: pravna država na djelu! – piše na stranici “Đirada po Rogoznici“.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.