2 min. čitanja

Globus na dnu mora ispred Šibenika u svijet šalje snažnu poruku

Globus na dnu mora ispred Šibenika u svijet šalje snažnu poruku
Foto: Screenshot / Youtube / Darko Relja Ritmo

ŠIBENIK – Danas je “Dan Planeta Zemlje”, a Šibenčani su odlučili poslati snažnu poruku u svijet. Instalaciju koja predstavlja planet Zemlju, postavili su ispred kamere na dnu mora, a s globusa vrišti snažna poruka “SOS, SAVE OUR SEA!” ili poziv u pomoć – spasite naše more!

– Instalaciju koju sam napravio u lipnju 2019. za vrijeme Svjetskog prvenstva u jedrenju, a koje je organizirao moj Jedriličarski klub Val, sada ćemo zaroniti u more. Postavljanjem instalacije želimo upozoriti na zagađenja mora i oceana, i devastaciju ribljeg fonda – kazuje za Morski HR njen autor, Zoran Lučić Luca.

Foto: Zoran Luca Lučić

– Do sad je instalacija bila ispred Muzeja grada Šibenika, kraj rive gdje pristaju jedriličari, a namjena joj je bila da se u njoj skupljaju plastične boce. Jer jedriličari piju iz plastičnih boca – pojašnjava Lučić praktičnu namjenu svog globusa.

Foto: Zoran Luca Lučić

– Jedne godine sam se pojavio s instalacijom pingvina i polarnog medvjeda izmeđukojih pliva plastična ambalaža. Ako su pingvin s južnog i medvjed sa sjevernog pola tako blizu jedan drugom s plastikom, onda je problem u prostoru – pojašnjava nam Lučić smisao jedne od brojnih instalacija posvećenih Majci Zemlji.

Globus putuje i on je više puta bio dio različitih performansa koji je upućivao na probleme našeg Planeta.

Foto: Zoran Luca Lučić

– Zemlja će na dnu mora biti osvjetljenja i vidjet će se uživo. Bit će pod morem godinu dana. Vadimo je sljedeće godine na isti dan – pojašnjava autor instalacije.

Foto: Zoran Luca Lučić

– Instalacija je na dubini od 8 metara a ispred podvodne kamere instituta Ruđer Bošković na Martinskoj. Mjesto i vrijeme postavljanje instalacije nije slučajno odabrano. Podvodna kamera na Martinskoj postavljena je zbog proučavanja i brojanja ribe u normalnim uvjetima, a postavljanjem podvodne instalacije SOS SAVE OUR SEA, promatranje ribe vršit će se i dalje ali ovaj put sa utjecajem potopljenog objekta na njihov život i navike. Samo postavljanje instalacije moći će se pratiti u živo na podvodnoj kameri Martinska – prethodno je poručio Luca.

Autor projekta i instalacije je Zoran Lučić Luca, a organizatori su: TZ grada Šibenika, JK Val Šibenik, Upravni odjel za zaštitu okoliša i komunalne poslove Šibensko- kninske županije i institut Ruđer Bošković. Tehnička podrška ronilački centar “Mediterraneo-sub Krapanj i ronilački klub “Roniti se mora Šibenik ” i Gradski Parking Šibenik.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.