1 min. čitanja

CRES Pred dovršetkom najveći lučki infrastrukturni projekt dogradnje zapadnog dijela luke

CRES Pred dovršetkom najveći lučki infrastrukturni projekt dogradnje zapadnog dijela luke
Foto: ŽLU Cres

CRES – Projekt dogradnje zapadnog dijela luke Cres težak 37,5 milijuna kuna je pred svojim dovršetkom i već sada je, prema riječima primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine, Grad Cres dobio potpuno novu vizuru.

Dovršetak projekta „Rekonstrukcija i dogradnja zapadnog dijela luke Cres“ osigurat će nužnu zaštitu akvatorija unutar lučkog područja luke Cres, odnosno zaštitu uvale od udara valova i vjetra, što izravno utječe i na očuvanje plovila stanovnika Cresa tijekom nevremena.

– Radi se o jednom od najvećih ulaganja Županijske lučke uprave u Cresu, izgrađen je novi lukobran koji nudi siguran vez ribarima, izletničkim brodovima te siguran pristup svih plovila u brzobrodskoj liniji. Ovaj projekt sigurno će podići i nautički turizam u Cresu. Hvala našoj Županijskoj lučkoj upravi, ali hvala i resornom Ministarstvu koje je osiguralo sredstva putem europskih fondova. Ovo su kapitalni projekti za sadašnje i buduće generacije – rekao je Zlatko Komadina.

Realizacija ovog projekta financirana je sa 34 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020, dok je ostatak financiran sredstvima PGŽ i kreditnim zaduženjem ŽLU Cres.

Foto: PGŽ

– Projektom rekonstrukcije i dogradnje zapadnog dijela luke Cres izgrađen je vanjski lukobran s opremom dužine 185 metara i širine oko 6 metara koji će služiti za prihvat linijskih putničkih brodova. Također, uređen je kopneni dio luke dužine oko 280 metara što čini uski obalni pojas, u naravi pješačku vezu sa središtem grada – rekao je tijekom obilaska ravnatelj Županijske lučke uprave Cres Anton Opatić.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.