Međunarodna udruga brodara InterManager: “Svi svjetski pomorci bit će cijepljeni!”

Foto: Pixabay

Frustrirani nedostatkom napretka, iz međunarodne udruge brodara InterManager su obećali da će raditi na dobivanju prijeko potrebnih cjepiva protiv Covid-19 kako bi zaštitili više od 1,5 milijuna svjetskih pomoraca, prenosi Pomorac.net

– Još uvijek nismo napravili korak naprijed u pružanju programa za cijepljenje pomoraca koji su vitalni u osiguravanju toga da se svjetska trgovina i pomoć i dalje isporučuju. Sada ćemo raditi na nabavi cjepiva putem legitimnih kanala kako bismo našim članovima omogućili da što prije cijepe svoje pomorce i kako bismo pružili podršku i drugima u pomorskoj industriji – izjavio je predsjednik Mark O’Neil.

Ujedinjeni narodi odredili su pomorce kao ključne radnike, ali do sada je samo 58 zemalja slijedilo ovu direktivu. Velik broj pomoraca je iz zemalja u razvoju u kojima je dostupnost cjepiva smanjena, što dodatno otežava problem.

Indija i Belgija ovog su se tjedna obvezale na cijepljenje pomoraca u svojim lukama.

U razgovoru sa Splashom, Kuba Szymanski, glavni tajnik InterManagera, rekao je:

– Duboko smo frustrirani nedostatkom napretka i ne možemo više čekati.

Szymanski je rekao da InterManager aktivno traži odgovore te da će blisko surađivati sa svima koji toj organizaciji mogu pružiti legitimna rješenja za globalno uvođenje cijepljenja pomoraca.

Predsjednik InterManagera Mark O’Neil je također naglasio kako će InterManager nastaviti surađivati i pružati punu potporu IMO-u i ostalim nevladinim organizacijama u nabavi cjepiva za pomorce.

D.G.