Znate li tko je jedan od najvećih promotora Hrvatske u Poljskoj?

Foto: Youtube / Screenshot

OREBIĆ – Poljski novinar, istaknut kao promotor poljske kuhinje, slow fooda, televizijsko lice… sve je to Robert Makłowicz, jedan je od najvećih promotora Hrvatske u Poljskoj.

U svojim reportažama često ističe Pelješac koji uvijek rado posjećuje, na kojem čak posjeduje i vlastitu vikendicu. Sa načelnikom Općine Orebić Tomislavom Ančićem sastao se u utorak 4.svibnja s kojim je razgovarao o budućoj suradnji.

Foto: TZ Orebić

Prezentirani su mu novi proizvodi s kojim je destinacija Pelješac započela krajem prošle godine, a to su razvoj outdoor ponude te razvoj tematskih događanja: Festival peljeških podruma, festival soli, festival kamenica, festival peljeških okusa i festival kapetana. Robert je bio oduševljen sa razvojem novih proizvoda koje će promovirati i u Poljskoj.

Načelnik mu je u ime Turističke zajednice Općine Orebić uručio zahvalnicu za promociju Orebića i Pelješca, te poklonu sliku sa pelješkim motivom akademskog slikara Emila Bobanovića Čolića rođenog u Kuni 1926. gdje i danas živi.

Općina Orebić ako izostavimo pandemijsku 2020. konstantno bilježi rast broja poljskih turista, oni su i najbrojniji turisti te čine više od 20% ukupnih noćenja.

Robert je poznati putopisac i gastronom snimio je brojne emisije u Hrvatskoj, a Pelješcem se voli pohvaliti na https://www.instagram.com/p/CBthF2cnfyM/?igshid=12mvxlmoskic1i youtubeu:

 

Robert je svoju televizijsku karijeru započeo 1996. godine kada mu je ponuđen kratki program u jutarnjem bloku javne TV. Iako daleko od udarnog termina, program je stekao veliku popularnost i od kolovoza 1998. Makłowicz priprema tjednu emisiju pod nazivom Kulinarska putovanja Roberta Makłowicza. Svaka emisija priprema se u drugoj regiji svijeta i predstavlja lokalnu kuhinju koju je pripremio sam Makłowicz ili lokalni ljudi, a ne nužno profesionalni kuhari.

Godine 2020. Makłowicz je stvorio vlastiti kanal na YouTubeu gdje je stekao i veliku popularnost kod mlađe publike.

I.B.