IZNIMNO RIJEDAK NALAZ Ribar ulovio i pustio strogo zaštićenog sklata: “Prvi put smo ga vidjeli u životu”

Foto: Čitatelj

RIVANJ – Dva ribara slučajno su ulovila vrstu o kojoj ništa nisu znali. Prateći nedavne članke na našem portalu, shvatili su da se radi o iznimno rijetkom i zaštićenom morskom psu sklatu, pa su životinju živu i zdravu, pustili natrag u more. Primjer je ovo koji pokazuje koliko je važna suradnja ribara, znanstvenika i medija u spašavanju ugroženih vrsta. 

– Slučajno smo u mrežu ulovili sklata prije par dana, u kanalu između Rivnja i Mulina na Ugljanu, na dubini 15-17m. Riba je bila 30-ak cm duljine i živu i zdravu smo je vratili u more – govore nam dvojica iskusnih ribara i prijatelja, koji za ovu priliku ne žele svojim imenom izlaziti u javnost, jer kažu, bitnija je poruka koju će poslati.

– Ulov smo upravo prijavili i Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, a ovu vrstu smo vidjeli prvi put u životu.  Čak prijatelj, čovjek s otoka, koji radi na uzgajalištu tuna nije znao što je to, a zna puno i zajedno od malih nogu smo na moru i raznim alatima se služimo – kazuje nam ribar.

Na pitanje, kako su shvatili da se radi o sklatu, strogo zaštićenoj vrsti, odgovara:

– Odmah, jer sam prije par tjedana na vašem portalu pročitao neki članak na tu temu – kazuje nam i pokazuje snimku, na kojoj se vidi kako neozlijeđenu jedinku puštaju u more.

– U ovom slučaju radi se o jedinki staroj oko dva mjeseca, možda i manje. Iznimno su rijetki originalni nalazi poput ovog, a i njihova mrijestilišta u Jadranu su upravo predmet istraživanja – ispričao je za Morski HR morski biolog i patobiolog, ravnatelj je Centra za marinsku i slatkovodnu biologiju Sharklab ADRIA i rukovoditelj Shark Tales pri National Geographic (Washington, D.C.) Andrej Gajić.

Službeno još nema informacija koliko ih je preostalo u Jadranu, no od stručnjaka doznajemo da ih ima svega nekoliko desetaka i njihov pronalazak je od iznimne važnosti za znanstvenu zajednicu.

Podsjetimo, prije dva dana stručnjaci iz Aquariuma u Puli su u akvatoriju Nacionalnog parka Brijuni vratili u more zaštićenu vrstu sklata sivca (Squatina squatina). Desetak dana prije je ribar iz Premanture na dubini od 23 m u svojim trostrukim mrežama stajaćicama za sipe na području rta Kamenjaka ulovio neozlijeđenu, mladu, juvenilnu jedinku (50-60 cm) “plosnatog morskog psa” za kojeg se ispostavilo da je kritično ugrožena vrsta. Životinja je potom dopremljena u Aquarium Pulu, gdje je pregledana i opet puštena u morske dubine.

Foto: Čitatelj

Radi se o kritično ugroženoj vrsti, a znanstvenici tvrde da je upravo ova vrsta morskog psa igrala važnu ulogu u povijesti hrvatskog ribarstva, njezino meso pomoglo je stanovništvu da preživi surovo podneblje i održi se na Jadranskoj obali. Njoj u čast nazvana je i vrsta mreže, a mnoge obitelji nosile su nadimak po ovoj ribi.

Jurica Gašpar

 PROČITAJTE JOŠ:

Kritično ugrožena jedinka zaštićenog morskog psa kod Brijuna uspješno puštena u more

 

Vaš komentar