2 min. čitanja

Sud Horvatinčiću odbio žalbu, konačno će u zatvor!

Sud Horvatinčiću odbio žalbu, konačno će u zatvor!
Foto: Youtube screenshot ilustracija/ Zrinka Magazzin

Tomi Horvatinčićui odbijena je žalba, što “znači da mu se, sukladno zadnjoj odluci suca izvršenja, odgađa odlazak u zatvor do 30.6.2021.”, informacija je koju je Index dobio sa zagrebačkog Županijskog suda. On je htio duplo dužu odgodu.

Mediji su nedavno izvijestili da mu je rješenjem, donesenim zadnjeg dana ožujka, odlazak na robiju prolongiran na tri mjeseca, a tražio je šest mjeseci. Žalio se, no sud je sada konstatirao kako su mu tri mjeseca na slobodi dovoljna za obavljanje fizikalne terapije koja je razlog zadnjih odgoda. Mišljenje da mu se znatno pogoršala postojeća kronična bolest i da se ne može liječiti unutar zatvorskog sustava dao je kirurg Zatvorske bolnice Luigj Daka, a ono je suglasno sa stavom Odjela zdravstvene zaštite zatvorenika Zatvorske bolnice u Zagrebu, čija je potpisnica doktorica Maša Bulajić.

Pomorsku nesreću u kojoj je poginulo dvoje Talijana skrivio još 2011.

Horvatinčić je 16. kolovoza 2011. godine kod otočića Lukovnjaka u primoštenskom akvatoriju skrivio pomorsku nesreću u kojoj su poginuli talijanski supružnici Francesco i Marinela Patella Salpietro. Sudilo mu se tri puta, dvaput pred vijećem šibenskog Općinskog suda, pod predsjedanjem sutkinje Maje Šupe. Prvi put je dobio uvjetnu kaznu od godine i osam mjeseci zatvora s trogodišnjim rokom kušnje, drugi put je oslobođen zbog navodne sinkope. Viši je sud ukinuo obje presude. Treći put, pred novim vijećem šibenskoga suda, pod predsjedanjem Ivana Jurišića, dobio je četiri godine i deset mjeseci. Presuda je postala pravomoćna u drugoj polovici 2019. godine. Do danas nije otišao na odsluženje kazne.

Kao što je poznato, nakon presude ispostavilo se da je jako bolestan. Pogoršala mu se kronična bolest, išao je na operaciju u inozemstvo. Liječnici iz Zatvorske bolnice tvrdili su da u zatvorskom sustavu ne može dobiti adekvatnu medicinsku njegu. Poslije zadnjeg zahvata doznalo se da mu je potrebna fizikalna terapija, a dobivat će je, kako je najavio, u poliklinici Peharec u Puli. Sa zagrebačkog Županijskog suda informirali su nas da će “sudac sada periodično tražiti podatke o tome da li se Horvatinčić redovito podvrgava potrebnim terapijama”.

Sa suda su objasnili i kako “Tomo Horvatinčić ima status osuđenika koji koristi zakonsko pravo da zbog zdravstvenih razloga moli odgodu izvršenja kazne zatvora što mu se, temeljem mišljenja liječnika Zatvorske bolnice, do sada odobravalo”. Horvatinčiću “nisu određene nikakve mjere ograničenja ili nadzora kretanja, osim to se mora redovito podvrgavati medicinskim terapijama”.

Otkako mu se počeo odgađati odlazak na robiju zbog teškog zdravstvenog stanja, Horvatinčića su novinari viđali po kafićima, jednom i u društvu nekog gospodina koji je napao novinara Indexa.

A Index otkriva i da u istarskom Baratu, mjestu udaljenom pedesetak kilometara od Pule, gdje će dobivati spasonosnu medicinsku pomoć, gradi vile s bazenom.

I tako, na slobodi ostaje do 30. lipnja. Naravno, ne uslijedi li neka nova zdravstvena nevolja, što mu iskreno ne želimo.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.