2 min. čitanja

Europska ekološka nagrada za aMore festival

Europska ekološka nagrada za aMore festival
Foto: Studio Tumpić/Prenc i aMore festival

ROVINJ – Zagađenje plastikom planetarni je problem koji zahtijeva angažman na svim razinama, a veliku i važnu ulogu u tom procesu imaju i dizajnerske discipline. Svoj obol dao je i rovinjski Studio za vizualne komunikacije Tumpić/Prenc, i to vizualom za kampanju u sklopu projekata aMORE festival moru i EKO LAB, za koju su osvojili zlato na European Green Awardu u kategoriji Zeleno oglašavanje.

Dok aMORE festival spaja umjetnost i znanost te o moru govori iz raznih perspektiva kako bi podigao svijest o tom važnom zanemarivanom resursu, EKO LAB je posvećen plastičnom otpadu kroz rad s učenicima pulskih srednjih škola. Partneri u tim projektima bili su porečka Udruga Zona za poboljšanje kvalitete življenja i milanski B612 Studio.

Nagrađeni vizual predstavlja kita koji je postao simbol patnje morskog svijeta. Na vizualu on simbolično kroz otvor za disanje osim vlažnog zraka izdiše i komadiće plastičnog otpada. Poruka je jasna: mora i oceani ne mogu se sami izboriti protiv plastike koju stvaramo, potrebne su promjene koje više ne smijemo odgađati.

– Mišljenja sam da dizajneri i dizajnerice sa svojim alatima mogu pokušati promijeniti svijest u društvu o pojedinim temama ili barem potaknuti na razmišljanje. Budući da živim na moru, još više se osjećam odgovornim učiniti nešto po pitanju problema plastičnog otpada. Iako u našem moru kitove nećemo tako često sresti, naše će neodgovorno ponašanje stići i do njihovog habitata – izjavio je dizajner Anselmo Tumpić.

Žiri je u svom obrazloženju istaknuo:

– Vizual je u isto vrijeme zapanjujuć, lijep i alarmantan te iznad svega vrlo dojmljiv. Žiri cijeni temelj ovog koncepta kao sjajan primjer vjerodostojnog komuniciranja održivosti. Rad odaje visok stupanj uključenosti u problem plastike te ističe empatičnu perspektivu problema života u oceanu.

European Green Award dodjeljuje se tvrtkama i pojedincima za izniman doprinos održivom razvoju u Europi te im daje međunarodnu vidljivost i mogućnost plasiranja ideja u široj zajednici. Misija ovog projekta je doprinos europskoj tranziciji prema modernoj, pravednoj i održivoj ekonomiji budućnosti.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.