POŠUMLJAVANJE MORA: Rovinjski znanstvenici alge uzgojene u laboratoriju naselili u more

Foto: Wikipedia

Znanstvenici Centra za istraživanje mora Instituta “Ruđer Bošković” u Rovinju pod voditeljstvom dr. sc. Ljiljane Iveša u laboratorijskim su uvjetima uzgojili mlade jedinke smeđe alge Gongolaria barbata koja je sve ugroženija u sjevernom Jadranu, prenosi Glas Istre.

Već su jedan dio uzgojenih algi naselili u njihovo prirodno stanište – obalnu lagunu Šćuza. Nastavljaju s lokalnom restauracijom na mjestima gdje je nekada ova smeđa alga stvarala gusta naselja, kao što je Uvala Faborso u Rovinju. Ovakav projekt se prvi put provodi u Hrvatskoj.

Osim podvodnih livada morskih cvjetnica, postoje i podvodne šume, ali smeđih morskih algi. Ove alge naseljavaju kamenito dno te svojom razgranatom formom osiguravaju skrovište, mrijestilište i stanište velikom broju morskih organizama.

Zbog različitih okolišnih promjena kao što je zagrijavanje mora, golobrsta od strane ježinaca, intenzivnih bentoskih cvatova, olujnog nevremena 2016. godine i antropogenog utjecaja ove alge ubrzano nestaju.

Voditeljica nacionalnog projekta Hrvatske zaklade za znanost “Odgovori smeđih algi roda Cystoseira, koje formiraju staništa, na lokalne i globalne stresore” Ljiljana Iveša zajedno sa svojim suradnicima Edijem Gljušćićem i Andreom Bilajcem sljedeće tri godine trajanja projekta nastavlja pratiti rasprostranjenost, gustoću i morfološke karakteristike ovih algi duž istarske obale.

– Ove smeđe alge u sjevernom Jadranu rasprostiru se od zone plime i oseke pa sve do 15 metara dubine. U najplićim staništima njihova naselja nestaju zbog frezanja obale i sve popularnijeg nadohranjivanja, premda se radi o strogo zaštićenim vrstama. Podvodne šume suočavaju se s istim glavnim problemom kao i one kopnene, a to je ljudski nemar – zaključuje Iveša.

M.B.

 

 

Vaš komentar