1 min. čitanja

DESET PUTA VEĆI OD CRESA! Trenutno najveći ledenjak na svijetu odvojio se od Antarktike

DESET PUTA VEĆI OD CRESA! Trenutno najveći ledenjak na svijetu odvojio se od Antarktike
Foto: ESA / Google Earth / Screenshot

Golemi ledenjak odlomio se sa zapadne strane ledenog platoa Ronne, smještenog u moru Weddell na Antarktiku. Ledena santa, nazvana A-76, površine je 4.320 četvornih kilometara – što je trenutno čini najvećom ledenjakom na svijetu, objavila je Europska svemirska agencija (ESA)

Uočen na nedavnim fotografijama snimljenim instrumentima svemirske misije Kopernik Sentinel-1 , izmjerena santa leda duga je oko 170 km, a široka 25 km i svojom veličinom je veći od našeg najvećeg otoka Cresa (405,8 km²) više od 10 puta!

Njegova veličina čini ga najvećim na svijetu, oduzevši prvo mjesto ledenjaku A-23A (veličine približno 3880 kvadratnih kilometara) koji se također nalazi u Weddellovom moru. Prije toga, ledeni brijeg A-74 koji se u veljači početkom ove godine slomio s ledenog platoa Brunt, iznosio je “samo” 1270 kvadratnih kilometara.

Za usporedbu, površina našeg najvećeg poluotoka Istre je 2.813 km².

Ledenu santu primijetili su znanstvenici britanskog instituta za polarna istraživanja na Antarktici (BAS), a potvrdio američki Nacionalni ledeni centar pomoću fotografija Kopernika Sentinel-1. Misija Sentinel-1 sastoji se od dva satelita s polarnom orbitom koji se oslanjaju na radarsko snimanje sintetskog otvora C-pojasa, vraćajući podatke bez obzira je li dan ili noć, što nam omogućava cjelogodišnje promatranje udaljenih polarnih područja.

Ledene sante se tradicionalno nazivaju prema antarktičkim kvadrantima u kojem su prvotno bile uočene, zatim dobiju sekvencijalni broj, a ako ledena santa pukne, sekvencijalno slovo.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Odlomio se komad ledenjaka površinom veći od Cresa, Krka i Brača zajedno!
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.