Lošinjski kapetan izrađuje 3D makete: “Za razliku od današnjih, trgovački brodovi iz 80-ih imali su dušu!”

Foto: Srđan Glavan

MALI LOŠINJ – Kapetan duge plovidbe i diplomirani inžinjer pomorskog prometa po struci, Srđan Glavan se ni u slobodno vrijeme ne odvaja od brodova. Ovaj Lošinjanin izrađuje makete brodova, ali na moreran način, crta ih u računalu do najmanjih detalja i onda printa u 3D printeru. Ništa ne prepušta slučaju, sve do najsitnijih detalja. 

 

Foto: Srđan Glavan

– Radi se 3D print i scratchbuild iz drva balze – kaže kapetan Srđan Glavan i dodaje da je na ovakvu ideju došao zbog brzine izrade i uštede na vremenu.

Foto: Srđan Glavan

No ipak, kaže da mu za dovršenje jednog broda od nacrta do potpune realizacije, treba oko dva mjeseca.

– Do sad sam ih što u kitu, što scratchbuild, što 3D izradio oko 50 komada – kaže Glavan i dodaje da mu je cilj izraditi ih 200.

Foto: Srđan Glavan

– Izrađujem modele svih nekad naših kompanija, ali i ratnih; Prvi i Drugi svjetski rat, moderna vojna mornarica. Uglavnom su mi dragi ovi od nekad naše trgovačke mornarice, brodovi 80-ih godina imaju dušu, a ovo danas što se gradi je užas – kaže ovaj pomorac i iz prve ruke pojašnjava:

– Pa ranije su se brodovi gradili da budu za ljude, da imaju lijepu akomodaciju, da imaju prave maritimne sposobnosti. To su bile lijepe linije brodova za oko i za more, a ovo danas se gradi za profit a najmanje za ljude – kazuje ovaj kapetan i modelar, te otkriva da trenutno radi na Ledenicama od Jugolinije, Admiral Purisić Jadroplov , Račišće Mediteranske Plovidbe, Hercegovina Atlantske, Lastovo, Liburniju i Slaviju I od Jadrolinije, Slavija I, i još puno toga.

Za more oko broda, otkriva da ga radi od knaufa i boja uljanim bojama.

Foto: Srđan Glavan

Neke fotografije njegovih modela odabrali smo i za galeriju, a uživati u detaljima izrada ovog lošinjskog maketara, možete i na njegovoj stranici: Glavan Ship Models.

Foto: Srđan Glavan

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Slovenac zaljubljen u trajekte i hidrokrilce gradi genijalne makete i sve plove na vlastiti pogon!

MAKETARSTVO Tragom pomorske baštine 9: Knjige, nacrti, makete