4 min. čitanja

NAUTIČARI IZ PAKLA Vezali se uz mol benzinske postaje, a onda je krenuo dernek…

NAUTIČARI IZ PAKLA Vezali se uz mol benzinske postaje, a onda je krenuo dernek…
Foto: Marko Hranilović

ŠOLTA – Počela je nova nautička sezona, a s njom su na žalost, osim većine kulturnih i obzirnih nautičara koji poštuju  pravila zemlje u koju su stigli na odmor, na Jadran stigli i oni drugi – neodgovorni, bezobzirni, sebični i primitivni gosti koje nije briga za svijet oko njih. Upravo takvoj grupi nautičara na dva broda vezana u uvali Rogač na otoku Šolti ovog je vikenda svjedočio i naš čitatelj Marko Hranilović.

– Jučer ,u nedjelju 23. svibnja u večernjimh satima dvije jedrilice – jedna imena Pinot 1 matične luke Šibenik i druga u vlasništvu charter agencije Sail Croatia registracijske oznake 94560 ST –  pristale su u luku Rogač na Šolti i nepropisno se vezale ispred zatvorene benzinske pumpe – javio nam je čitatelj, potpkrijepivši svoje riječi fotografijama dvaju plovila vezanih uz mol benzinske postaje.

Već samo vezivanje na gatu koji koristi benzinska postaja protivno je pravilima, tim više što lučka uprava desetak metara dalje ima predviđena mjesta za vezivanje brodova, ali uz naplatu. No činjenica da vezivanjem uz gat benzinske postaje čine prekršaj društvo na jedrilicama nije spriječilo u tome da brodove vežu upravo na tom mjestu. Na taj njihov potez, kaže Hranilović, lokalne lučke vlasti nisu reagirale.

– Društvo na spomenutim jedrilicama nastavilo je u večernjim satima, a potom i do duboko u noć, razularenu dernjavu navijačkog tipa, popraćenu neprimjereno glasnom muzikom istočnjačkog melosa. Prvo smo ih upozorili i zamolili da se stišaju. Nije pomoglo. Potom je netko od lokalnog stanovništva pozvao policiju – pripovijeda dalje Marko Hranilović.

Policija je dolazila na dojave građana u dva navrata. Razulareno i prebučno društvo na brodovima privremeno bi se stišalo dok je policija bila uz brodove, no kad bi oni otišli rulja je nastavljala sa glasnom muzikom, urlicima i dernjavom. „Dapače, kad bi policija otišla dernjava i muzika bi iz osvete bili još glasniji“, kazao je naš čitatelj.

Foto: Marko Hranilović

– U sitnim noćnim satima muzika je prerasla u techno beat sa neartikulairanim glasanjem primjerenim zoološkom vrtu. Ujutro je cijela uvala bila puna ispusta spremnika odpadnih voda koji je direktno vodio do mjesta veza istih jedrilica – ispričao nam je Hranilović.

– Meni kao građaninu koji se drži reda i zakona nameće se pitanje kako se ovo može zvati sigurnim i uređenim društvom kad pojava takve nekulture u obliku dvije jedrilice razularenih egoista može cijelu noć terorizirati cijelo mjesto pred radni ponedjeljak, a da i sama policija, izašavši dva puta na uviđaj, nije mogla primjeniti proaktivne mjere da ovakvo ponašanje spriječi, poput novčane kazne, upozorenja na pepropisno vezanje plovila i slično – s pravom se pita Hranilović i podsjeća da je pražnjenje brodskog spremnika fekalnih voda unutar uvale, koje je i snimio, ne samo svjedok potpunog manjka obzira prema lokalnom stanovništvu već i vrlo ozbiljan prekršaj.

Jedna od jedrilica o kojima nam je svoje iskustvo ispričao čitatelj u vlasništvu je čarter tvtke D&D Kufner, čijeg smo vlasnika i direktora Damira Kufnera zamolili da nam prokomentira ponašanje nautičara koji su u najam uzeli njegovo plovilo.„Nažalost, mi ne možemo puno utjecati na ponašanje naših klijenata. Ono što mještani u ovakvim situacijama mogu učiniti jest da pozovu policiju i požale se na ponašanje nautičara, a policija bi trebala izaći na teren i napraviti zapisnik te kazniti počinitelje”, objasnio je.

Foto: Marko Hranilović

Kufner upozorava da im zakoni o zaštiti osobnih podataka brane da imena takvih neugodnih klijenata stave na svojevrsnu „crnu listu“ i da jave drugim čarter kompanijama i sugeriraju im da tim gostima ne inajmljuju brodove. „Nažalost mi to ne smijemo učiniti. Jedino policija može riješiti problem u ovakvim situacijama“ objasnio je Kufner, a na pitanje je li od šoltanske policije primio bilo kakvu obavijest o počinjenom prekršaju na njegovom plovilu odgovorio je negativno.

Kufner kaže da je ispuštanje fekalnih voda u uvali, ako je do toga doista došlo i ako postoje dokazi za takvo što, policija morala zabilježiti. „To je vrlo ozbiljan prekršaj koji poloicija odmah na licu mjesta kažnjava visokim novčanim kaznama. Ako dobijemo od policije prijavu da se to doista dogodilo mi ćemo klijentima naplatiti štetu od depozita koji su ostavili priklikom najma broda“ potvrdio je Kufner.

U svakom slučaju ovakvi nemili događaji svake godine iznova na početku nautičke sezone otvaraju pitanje kontrole nepoželjnog  ponašanja jednog dijela nautičara koji svojim objesnim postupcima, preglasnom bukom, zagađenjem okoliša i maltretiranjem lokalnog stanovništva zagorčavaju život ne samo stanovnicima mjesta koja se nađu na udaru takvih nepristojnih i sebičnih osoba, već i ostalih nautičara koji dijele vez u uvali, a koji također osjećaju posljedice takvog neprijmjerenog ponašanja. Postoji li način da se takvima stane na kraj?

Kufner predlaže formiranje internog nautičarskog foruma na kojem bi čarter kompanije mogle razmjenjivati imena „nepoželjnih“ i neodgovornih gostiju sklonih ekscesima, a što bi im pomoglo da takve goste izbjegnu. „Kad bi nam zakon takvo što omogućio onda bismo mogli učinkovito riješiti takav problem. No za takvo što moramo dobiti dozvolu od strane nadležnih vlasti. Oko toga bi se svakako moglo i trebalo angažirati i Ministarstvo mora, prometa i infastrukture koje može potaknuti donošenje određenih zakonskih okvira koji bi nam pomogli da stanemo na kraj ovakvim nepoželjnim kliejntima“ konstatirao je na kraju našeg razgovora Damir Kufner.

Foto: Marko Hranilović

M.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.