3 min. čitanja

MIT ILI STVARNOST: Traje li doista zlatnoj ribici pamćenje svega tri sekunde?

MIT ILI STVARNOST: Traje li doista zlatnoj ribici pamćenje svega tri sekunde?
Foto: Pixabay

Zlatne ribice poznate su po svojim narančastim nijansama, ali i po mitu o lošem pamćenju. Mit koji se s vremenom proširio po čitavom svijetu je da zlatnim ribicama pamćenje traje svega tri sekunde.

Međutim, ovo je samo mit koji se, unatoč nedostatku znanstvene potpore, široko rasprostranio i u javnosti je desetljećima ostao kao nesporna činjenica.

– Zbunjujuće je to što se gotovo jednako o ovome priča kamo god krenuli u svijetu. Ponegdje su to 2 sekunde, drugdje 10 – ali uvijek se smatra da je pamćenje zlatnih ribica kratko – rekao je ihtiolog Culum Brown sa  Sveučilištu Macquarie u Australiji.

– U stvarnosti zlatne ribice ( Carassius auratus ) imaju puno dulja sjećanja – koja traju tjednima, mjesecima, pa čak i godinama. Unatoč onome što svi misle, zapravo su stvarno inteligentne – rekao je Brown.

Brown više od 25 godina proučava inteligenciju riba, uključujući zlatne ribice i smatra da zabluda proizlazi iz kombinacije općeg neznanja o inteligenciji riba i osjećaja osobne krivnje, jer ih vlasnici kućnih ljubimaca često drže u malim, dosadnim spremnicima.

Foto: Pixabay

Inteligencija zlatnih ribica

– U stvarnosti zlatne ribice imaju impresivna sjećanja i često se koriste kao uobičajeni model za proučavanje pamćenja i učenje kod riba – rekao je Brown. Kao rezultat toga, postoje tisuće studija o zlatnim ribicama koje pokazuju da ribe imaju izvrsna sjećanja – rekao je Brown.

– Većina ovih studija uključuje hranu. Primjerice, ako se zlatne ribice hrane samo s jedne strane spremnika, brzo će naučiti i sjetiti se ostati na toj strani spremnika u vrijeme hranjenja, bez obzira jesu li zapravo hranjene. Slično tome, ako crvenom lopaticom u posudu dobije hranu za nagradu, a plavom ne, zlatne ribice brzo nauče ići prema crvenoj, a ne plavoj i nastavit će pokazivati ​​sklonost toj boji dugo nakon završetka eksperimenta. Te su vrste eksperimenata također ponovljene s drugim znakovima, poput mjehurića, pa čak i glazbe – rekao je Brown.

– Zlatne ribice također su dobro rješavale probleme, naučile bježati iz mreža i kretati se labirintima. Čak se mogu sjetiti kako ponavljati ove zadatke tjednima, pa čak i mjesecima kasnije – rekao je Brown.

– Drugi dokazi sugeriraju čak i to da zlatne ribice mogu prepoznati i zapamtiti druge osobe, pa i nakon duljih razdoblja razdvajanja – kazuje Brown.

Povrh ovih otkrića, postoji mnoštvo anegdotalnih dokaza vlasnika zlatnih ribica koji često primjećuju složeno ponašanje svojih kućnih ljubimaca kada komuniciraju s njima. Neki čak tvrde da ih njihove zlatne ribice mogu prepoznati odvojeno od drugih ljudi.

Foto: Pixabay

– Ako se vlasnici pravilno brinu o zlatnim ribicama, one mogu živjeti i do 20 godina, pa bi možda trebali razmisliti o tome da svojim ljubimcima nabave velike spremnike s predmetima za obogaćivanje života ili prateće ribe za društvo, kao i odvojiti vrijeme da se igraju s njima i nauče ih trikovima. Napokon, vaša zlatna ribica možda će se godinama sjećati određenih iskustava – rekao je Brown.

– Teško je odrediti točan vremenski raspon pamćenja zlatnih ribica, s obzirom da su različita sjećanja značajnija od ostalih. Vjerojatnije je da ćete se sjetiti zastrašujućeg događaja, na primjer, nego svakodnevnog. Bez obzira na to jesu li uspomene zlatnih ribica unatrag nekoliko posljednjih dana, tjedana, mjeseci ili godina, jedno je sigurno – sjećanja zlatnih ribica definitivno traju dulje od 3 sekunde – zaključak je australskog stručnjaka.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.