2 min. čitanja

NEVJEROJATAN VIDEO Iglan se zaletio u jato riba, zabio u rivu i nastradao

NEVJEROJATAN VIDEO Iglan se zaletio u jato riba, zabio u rivu i nastradao
Foto: Facebook / Screenshot

SPLIT – Neposredno ispred obale, Splićani su jučer imali priliku svjedočiti doista rijetko viđenom, ali ne i neobičnom događaju. Iglan je u želji da se nahrani jurnuo prema jatu riba i nesretno završio. – Jutros se iza naše ribarnice Poljud, ispred HVK Mornar – a, dogodila zaista neobična morska nezgoda. Zaigrani iglan prilikom potjere za sitnijom ribom nesretno je završio približivši se previše obali. Naime, zbog prevelike želje i brzine da dohvati ručak krivo je procjenio udaljenost, a u videu pogledajte što se dogodilo – poručili su na Facebooku iz Gastro ribarnice Brač, koji su cijeli ovaj događaj i snimili.

– Prije početka snimanja bilo je par skokova iz mora što se učinilo atraktivnim jer nikad prije nije viđeno ništa slično na ovoj lokaciji, a pogotovo ono što je uslijedilo. Zaista čudno – kazuje nam Administrator društvenih mreža Gastro ribarnice Brač.

– Ovo se događa svim većim ribama. Ima slučajeva da bi gofovi udarili u obalu kad bi lovili ili tune. Tu je mutno, pa tko zna što je mislio – kazao je autor mnogih tekstova morske tematike i urednik Facebook stranice Podvodni.hr Pero Ugarković.

– Vidio sam nekoliko ovakvih slučajeva i s mnogo većim ribama od ovog primjerka. Istina da je strašan raritet ovo vidjeti, ali dešavalo se. Krivo je procijenio – kazuje nam  morski biolog i patobiolog, ravnatelj je Centra za marinsku i slatkovodnu biologiju Sharklab ADRIA i rukovoditelj Shark Tales pri National Geographic (Washington, D.C.) Andrej Gajić.

Iglan (lat. Tetrapturus belone) je riba iz porodice Istiophoridae i ujedno jedina iz te porodice koja je do sad pronađena u Jadranu iako je za još 5 vrsta vrsta poznato da žive u Mediteranu. Ima veliku, dugačku peraju, koja se proteže preko cijelih leđa; vitko, izduljeno tijelo i čeljust izduženu u kljun, odnosno iglu, koja je nešto kraća nego kod igluna (sabljarke). Odozgo je smeđe-modre boje odozgo, a s trbušne strane je bijel. Najveći ulovljeni primjerak je imao 240 cm i težio je 70 kg. Pelagijska je riba, živi bliže površini, na dubinama do 200 m, a najčešće živi u paru, progoneći jata sitnije ribe. Cijenjena je riba za sportski ribolov, a također, cijenjena je i za prehranu.

Kako je završio ovaj primjerak? Nažalost po njega tragično, a na čijem tanjuru je završio, nismo uspjeli saznati.

Foto: Gastro ribarnice Brač

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Virski iglan – Riba koja je (u)zbunila javnost
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.