ROGOZNICA Kontejneri nakrcani smećem završili u moru! Ima li kraja ljudskoj sebičnosti?

Foto: Ivan Ercegović, Škovacin

ROGOZNICA – Ne prestaju problemi mještana Rogoznice sa smećem. Lokalno komunalno poduzeće već je očajno, ne znaju kako stati na kraj nesavjesnim, sebičnim pojedincima koji ne odvajaju otpad, a dio njih namjerno čak niti ne plaća odvoz smeća. To je dovelo do drugog problema – zeleni otoci pretrpani su raznim vrstama otpada i time su idealna podloga za razvoj kojekakvih zaraza. 

Kao šlag na tortu, komunalce je prije dva dana dočekao ružan prizor na plaži Lozica, gdje je nepoznati vandal razbacao kontejnere za odvojeno prikupljanje otpada, a sadržaj spremnika završio je, gdje drugdje nego u moru. Slučaj je prijavljen policiji.

Kaže stara latinska izreka – doktor liječi, priroda ozdravi. Pitanje je koliko priroda još ima snage za ljudski nemar i apatiju prema okolišu. Još uvijek je nepoznato što to ljude tjera na toliku količinu averzije prema odvajanju otpada. I to vlastitog otpada?!

Tako ispada, no Rogoznica se posljednjih godina u medijima češće spominje u negativnom nego u pozitivnom kontekstu, i to prvenstveno zbog nemara tamošnjih pojedinaca prema okolišu. Razgovarali smo s uredom za informiranje komunalnog poduzeća Škovacin, gdje nam je rečeno da probleme oko odvajanja otpada i odvoza istog isključivo rade domaći ljudi.

Foto: Ivan Ercegović, Škovacin

Kažu nam da su stranci po tom pitanju vrlo odgovorni pa im se tijekom turističke sezone nerijetko događa da su zatrpani pozivima stranih gostiju koji traže “vrećice viška” za odvojeno prikupljanje otpada. Normalno, ljudi su to koji su se odavno osvijestili da moraju propisno zbrinjavati otpad koji sami proizvedu. Što se može odvojiti, odvajaš, a uslugu odvoza plaćaš po količini proizvedenog mješovitog komunalnog otpada ( to je sav onaj otpad koji se ne može reciklirati pod plastiku, papir, metal, staklo ili biootpad). A tu su, naravno, i paprene novčane kazne za one koji se ne drže pravila odvajanja otpada.

S razlogom se onda pitamo – što spriječava hrvatske općine da uvedu kažnjavanje sebičnih, nesavjesnih građana koji vlastitim otpadom ugrožavaju zdravlje i mir cjelokupne zajednice? Nije li takvo ponašanje pojedinaca suprotno Zakonu o komunalnom gospodarstvu? Za što plaćamo lokalne dužnosnike ako ne primjenjuju zakon koji treba štititi zajednicu? Puno je još uvijek otvorenih pitanja, a najtužnije od svega je divljački odnos prema moru svakog onog pojedinca kojega je to more othranilo, štitilo i duhovno nagradilo.