Tko je zapravo bio mornar Popaj?

Foto: Wikimedia

Njegovo pravo ime bilo je Frank “Rocky” Fiegel. Rođen je 1868. godine u Poljskoj i kao dijete s roditeljima imigrirao u Sjedinjene Američke Države, gdje su se nastanili u malom gradu u državi Illinois. Kao mladić, Rocky je otišao na more. Nakon 20-godišnje karijere pomorca u trgovačkoj mornarici, Fiegel se povukao. Kasnije je angažiran u lokalnoj taverni u gradu Chesteru kao izbacivač, kako bi održavao red u bučnom baru.

Rocky je brzo stekao reputaciju da je uvijek bio uključen u tučnjave (i obično pobjeđivao). Kao rezultat, imao je deformirano oko (“Pop-eye”). Također je uvijek pušio lulu, pa je i govorio s jedne strane usta. Kad ih ne bi izbacivao, Rocky bi zabavljao goste, zadržavši ih uzbudljivim pričama o pustolovinama za koje je tvrdio da ih je doživio u dugoj karijeri mornara, kad je plovio preko “Sedam mora”.

Tvorac Popaja, Elzie Crisler Segar, odrastao je u Chesteru i kao mladić upoznao Rockyja u taverni, gdje bi satima sjedio, opčinjeno slušajući nevjerojatne “morske” priče starog mornara.

Godinama kasnije, Segar je postao crtač i stvorio kolaž stripova “Thimble Theater”. Jednog je dana počastio Fiegela, usput ga pitajući – bi li po njemu mogao modelirati svoj novi lik iz stripa, “Mornar Popaj”. Naravno, Fiegel je bio polaskan i pristao je na to.

Foto: Wikimedia

Segar je tvrdio da se i “Olive Oyl”, zajedno s drugim likovima, temelji na stvarnim osobama. Bila je to Dora Paskel, vlasnica male trgovine prehrambenih proizvoda u Chesteru. Segar je tvrdio da se čak i odijevala približno na isti način.

Tijekom godina, Segar je održavao kontakt s Rockyjem i uvijek mu je novčano pomagao, dajući mu mali postotak onoga što je zaradio na svojim ilustracijama Popaja.

Mornar Popaj prvi je put ugledao svjetlo dana 17. siječnja 1929. godine, upravo u stripu Thimble Theatre.

Današnja djeca možda neće, ali starija generacija sigurno će se prisjetiti ovog strip/crtanog junaka i njegove voljene Olive iz popularnih crtića u 230 kraćih epizoda te tri dulja animirana filma.

No, jeste li znali da se radilo o stvarnim osobama?

Jurica Gašpar