2 min. čitanja

Tko je zapravo bio mornar Popaj?

Tko je zapravo bio mornar Popaj?
Foto: Wikimedia

Njegovo pravo ime bilo je Frank “Rocky” Fiegel. Rođen je 1868. godine u Poljskoj i kao dijete s roditeljima imigrirao u Sjedinjene Američke Države, gdje su se nastanili u malom gradu u državi Illinois. Kao mladić, Rocky je otišao na more. Nakon 20-godišnje karijere pomorca u trgovačkoj mornarici, Fiegel se povukao. Kasnije je angažiran u lokalnoj taverni u gradu Chesteru kao izbacivač, kako bi održavao red u bučnom baru.

Rocky je brzo stekao reputaciju da je uvijek bio uključen u tučnjave (i obično pobjeđivao). Kao rezultat, imao je deformirano oko (“Pop-eye”). Također je uvijek pušio lulu, pa je i govorio s jedne strane usta. Kad ih ne bi izbacivao, Rocky bi zabavljao goste, zadržavši ih uzbudljivim pričama o pustolovinama za koje je tvrdio da ih je doživio u dugoj karijeri mornara, kad je plovio preko “Sedam mora”.

Tvorac Popaja, Elzie Crisler Segar, odrastao je u Chesteru i kao mladić upoznao Rockyja u taverni, gdje bi satima sjedio, opčinjeno slušajući nevjerojatne “morske” priče starog mornara.

Godinama kasnije, Segar je postao crtač i stvorio kolaž stripova “Thimble Theater”. Jednog je dana počastio Fiegela, usput ga pitajući – bi li po njemu mogao modelirati svoj novi lik iz stripa, “Mornar Popaj”. Naravno, Fiegel je bio polaskan i pristao je na to.

Foto: Wikimedia

Segar je tvrdio da se i “Olive Oyl”, zajedno s drugim likovima, temelji na stvarnim osobama. Bila je to Dora Paskel, vlasnica male trgovine prehrambenih proizvoda u Chesteru. Segar je tvrdio da se čak i odijevala približno na isti način.

Tijekom godina, Segar je održavao kontakt s Rockyjem i uvijek mu je novčano pomagao, dajući mu mali postotak onoga što je zaradio na svojim ilustracijama Popaja.

Mornar Popaj prvi je put ugledao svjetlo dana 17. siječnja 1929. godine, upravo u stripu Thimble Theatre.

Današnja djeca možda neće, ali starija generacija sigurno će se prisjetiti ovog strip/crtanog junaka i njegove voljene Olive iz popularnih crtića u 230 kraćih epizoda te tri dulja animirana filma.

No, jeste li znali da se radilo o stvarnim osobama?

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.