VELA LUKA Za 18 mjeseci ispred bivše tvornice izgradit će se 500 metara nove obale s tri pristaništa za trajekte

Foto: ŽLU Vela Luka

VELA LUKA – Početnom konferencijom projekta u četvrtak, 27. svibnja obilježen je početak radova na izgradnji pomorsko-putničkog terminala Vela Luka. 

Za 18 mjeseci ispred bivše tvornice “Jadranka” izgradit će se gotovo 500 metara nove obale s tri pristaništa za trajekte i to dva za trajekte dužine 70 metara i jedan za trajekt dužine 150 metara. Također, napravit će se i 18.000 m2 zaobalne linije na kojoj će se formirati stajanke za čekanje za ukrcaj automobila, parkiralište i ostali potrebni manipulativni prostor.

Foto: PR

– Sretan sam zbog današnjeg okupljanja. Trnovit je bio put do današnjeg događanja, ali ipak smo ga prešli i došli do ove najvažnije faze. Na tom putu bilo je dosta ljudi koji su sudjelovali i ne mogu ih sada svih nabrojati, ali moram spomenuti bivšeg ravnatelja Sretena Žuvelu koji je započeo izradu projektne dokumentacije i napravio građevinsku dozvolu te proveo natječaj za izvođenje radova još 2013. godine. Nadam se da ćemo krajem iduće godine imati završen pomorsko-putnički terminal – poručio je Boris Žuvela, ravnatelj Županijske lučke uprave Vela Luka koja je nositelj projekta, upućujući i posebne zahvale saborskom zastupniku Branku Bačiću, kao i županu Dubrovačko-neretvanske županije Nikoli Dobroslaviću i njegovom zamjeniku Jošku Cebalu, te Vladi Republike Hrvatske koji su ih pratili i davali podršku na dugogodišnjem putu.

Izaslanik ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataše Tramišak, Milivoj Bratinčević, prisjetio se sastanka održanog 2007. godine. 

– To je urodilo plodom ove godine i to na ovaj način koji će pridonijeti boljem povezivanju otoka. Veliki su benefiti za mjesto – istaknuo je Bratinčević. 

Župan Nikola Dobroslavić naglasio je kako je ovo jedan u nizu projekata boljeg povezivanja otoka s kopnom. 

Foto: PR

– Svi smo u Županiji ponosni na ovaj projekt. U mandatu, koji je na samom kraju, stavili smo veliku pozornost i naglasak na bolje povezivanje otoka i uspjeli smo aktivirati već 7 takvih projekata. Sigurni smo da ćemo sve te projekte uredno završiti i time ostvariti ono što otocima doista treba i pripada, a to je dobra povezanost i time ujednačena kvaliteta života na otocima, kao što je to na kopnu. Ovdje u Veloj Luci najbolje znamo što će značiti novi terminal. Središte mjesta će se osloboditi od trajektnog prometa i on će biti smješten tamo gdje zapravo i spada, na rub mjesta i spoj obilaznice Vele Luke. Najavljujemo i projekt ribarske luke u Veloj Luci, koji je važan za cijelu županiju. Sredstva su osigurana i njega ćemo također realizirati, sve na korist kvalitetnog života ovdje u Veloj Luci i u cijeloj našoj županiji – poručio je župan Dobroslavić. 

Saborski zastupnik Branko Bačić približio je javnosti koliko je bio zahtjevan put od same zamisli do današnjeg dana kada su započeli radovi na izgradnji terminala. 

– Za nas otočane luke i brodovi su preduvjet bilo kakvog razvoja i gospodarske obnove te ostanka na otocima. Bez luka i kvalitetnih brodova otoci stagniraju. Nužno je ulaganje u prometnu lučku infrastrukturu i ovo je jedan od sjajnih projekata koji će otvoriti nove vidike i mogućnosti razvoja Vele Luke, gopodarske i turističke. Cijela hrvatska obala je veliko gradilište i ovolika ulaganja nikada nisu bila na njoj. Brojne luke se realiziraju, samo u našoj županiji ulaže se oko 800 milijuna kuna u lučki sektor – istaknuo je Bačić dodajući kako će se realizacijom svih projekata, među kojima se ističe izgradnja Pelješkog mosta, Korčula približiti ostatku Hrvatske za dva sata. 

Foto: ŽLU Vela Luka

Radove u Veloj luci će za 74 milijuna (s PDV-om) izvesti Pomgrad Inženjering, tvrtka renomirana za ovakvu vrstu radova. 

– Zahvaljujem se na ukazanom povjerenju. Radi se o opsežnom projektu za kojeg smo mi spremni. Vjerujem da ćemo opravdati očekivanja koja su pred nas postavljena i da ćete biti zadovoljni – poručio je predsjednik Uprave tvrtke Pomgrad inženjering, Nikša Musulin

Ukupna vrijednost projekta “Izgradnja pomorsko-putničkog terminala Vela Luka“ iznosi 111.232.917,60 kuna, od čega se 78.931.039,30 kuna sufinancira bespovratnim sredstvima Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Početna konferencija projekta „Izgradnja pomorsko-putničkog terminala Vela  Luka“ 

Vaš komentar