3 min. čitanja

VELA LUKA Za 18 mjeseci ispred bivše tvornice izgradit će se 500 metara nove obale s tri pristaništa za trajekte

VELA LUKA Za 18 mjeseci ispred bivše tvornice izgradit će se 500 metara nove obale s tri pristaništa za trajekte
Foto: ŽLU Vela Luka

VELA LUKA – Početnom konferencijom projekta u četvrtak, 27. svibnja obilježen je početak radova na izgradnji pomorsko-putničkog terminala Vela Luka.

Za 18 mjeseci ispred bivše tvornice “Jadranka” izgradit će se gotovo 500 metara nove obale s tri pristaništa za trajekte i to dva za trajekte dužine 70 metara i jedan za trajekt dužine 150 metara. Također, napravit će se i 18.000 m2 zaobalne linije na kojoj će se formirati stajanke za čekanje za ukrcaj automobila, parkiralište i ostali potrebni manipulativni prostor.

Foto: PR

– Sretan sam zbog današnjeg okupljanja. Trnovit je bio put do današnjeg događanja, ali ipak smo ga prešli i došli do ove najvažnije faze. Na tom putu bilo je dosta ljudi koji su sudjelovali i ne mogu ih sada svih nabrojati, ali moram spomenuti bivšeg ravnatelja Sretena Žuvelu koji je započeo izradu projektne dokumentacije i napravio građevinsku dozvolu te proveo natječaj za izvođenje radova još 2013. godine. Nadam se da ćemo krajem iduće godine imati završen pomorsko-putnički terminal – poručio je Boris Žuvela, ravnatelj Županijske lučke uprave Vela Luka koja je nositelj projekta, upućujući i posebne zahvale saborskom zastupniku Branku Bačiću, kao i županu Dubrovačko-neretvanske županije Nikoli Dobroslaviću i njegovom zamjeniku Jošku Cebalu, te Vladi Republike Hrvatske koji su ih pratili i davali podršku na dugogodišnjem putu.

Izaslanik ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataše Tramišak, Milivoj Bratinčević, prisjetio se sastanka održanog 2007. godine.

– To je urodilo plodom ove godine i to na ovaj način koji će pridonijeti boljem povezivanju otoka. Veliki su benefiti za mjesto – istaknuo je Bratinčević.

Župan Nikola Dobroslavić naglasio je kako je ovo jedan u nizu projekata boljeg povezivanja otoka s kopnom.

Foto: PR

– Svi smo u Županiji ponosni na ovaj projekt. U mandatu, koji je na samom kraju, stavili smo veliku pozornost i naglasak na bolje povezivanje otoka i uspjeli smo aktivirati već 7 takvih projekata. Sigurni smo da ćemo sve te projekte uredno završiti i time ostvariti ono što otocima doista treba i pripada, a to je dobra povezanost i time ujednačena kvaliteta života na otocima, kao što je to na kopnu. Ovdje u Veloj Luci najbolje znamo što će značiti novi terminal. Središte mjesta će se osloboditi od trajektnog prometa i on će biti smješten tamo gdje zapravo i spada, na rub mjesta i spoj obilaznice Vele Luke. Najavljujemo i projekt ribarske luke u Veloj Luci, koji je važan za cijelu županiju. Sredstva su osigurana i njega ćemo također realizirati, sve na korist kvalitetnog života ovdje u Veloj Luci i u cijeloj našoj županiji – poručio je župan Dobroslavić.

Saborski zastupnik Branko Bačić približio je javnosti koliko je bio zahtjevan put od same zamisli do današnjeg dana kada su započeli radovi na izgradnji terminala.

– Za nas otočane luke i brodovi su preduvjet bilo kakvog razvoja i gospodarske obnove te ostanka na otocima. Bez luka i kvalitetnih brodova otoci stagniraju. Nužno je ulaganje u prometnu lučku infrastrukturu i ovo je jedan od sjajnih projekata koji će otvoriti nove vidike i mogućnosti razvoja Vele Luke, gopodarske i turističke. Cijela hrvatska obala je veliko gradilište i ovolika ulaganja nikada nisu bila na njoj. Brojne luke se realiziraju, samo u našoj županiji ulaže se oko 800 milijuna kuna u lučki sektor – istaknuo je Bačić dodajući kako će se realizacijom svih projekata, među kojima se ističe izgradnja Pelješkog mosta, Korčula približiti ostatku Hrvatske za dva sata.

Foto: ŽLU Vela Luka

Radove u Veloj luci će za 74 milijuna (s PDV-om) izvesti Pomgrad Inženjering, tvrtka renomirana za ovakvu vrstu radova.

– Zahvaljujem se na ukazanom povjerenju. Radi se o opsežnom projektu za kojeg smo mi spremni. Vjerujem da ćemo opravdati očekivanja koja su pred nas postavljena i da ćete biti zadovoljni – poručio je predsjednik Uprave tvrtke Pomgrad inženjering, Nikša Musulin.

Ukupna vrijednost projekta “Izgradnja pomorsko-putničkog terminala Vela Luka“ iznosi 111.232.917,60 kuna, od čega se 78.931.039,30 kuna sufinancira bespovratnim sredstvima Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Početna konferencija projekta „Izgradnja pomorsko-putničkog terminala Vela  Luka“
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.