1 min. čitanja

DAN DRŽAVNOSTI Brod s hrvatskom zastavom i na Google tražilici

DAN DRŽAVNOSTI Brod s hrvatskom zastavom i na Google tražilici
Foto: Screenshot

Republika Hrvatska drugu godinu zaredom Dan državnosti proslavlja 30. svibnja. Prije dvije godine taj je datum bio Dan Hrvatskog sabora, spomendan i radni dan, dok se Dan državnosti slavio 25. lipnja, koji je bio državni blagdan i neradni dan.

Naime, HDZ-a većina u Saboru pretprošle godine, kod uređivanja novog kalendara blagdana, vratila je Dan državnosti na 30. svibnja, kako je to bilo i 90-ih godina, a slavi se u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine.

Današnji dan specijalnom animacijom obilježava i hrvatska Google tražilica, na kojoj je osvanuo brod s hrvatskom zastavom.

Kliknete li na animaciju, dobit ćete sve relevantne podatke o Danu državnosti Republike Hrvatske.

Mnoge je godinama zbunjivalo upravo to što se Dan državnosti obilježavao 25. lipnja, a današnji dan Danom Hrvatskog sabora.

Na današnji dan su zapravo, nakon desetljeća komunističke vlasti, stvoreni temelji modernog Sabora i potvrđena njegova povijesna uloga u očuvanju hrvatske državnosti.

Dan državnosti ove godine obilježava se na 31. godišnjicu konstituiranja prvog demokratskog i višestranačkog Sabora kojemu je za predsjednika bio izabran Žarko Domljan.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Hrvatska danas slavi Dan državnosti
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.