2 min. čitanja

PROJEKT JOINT SECAP Akcijski plan održivog razvoja i klimatskih promjena za otok Brač

PROJEKT JOINT SECAP Akcijski plan održivog razvoja i klimatskih promjena za otok Brač
Foto: Wikimedia

SUPETAR – Splitsko-dalmatinska županija u sklopu realizacije prekograničnog projekta Joint_SECAP, organizira radionice “Predstavljanje SECAP-a za područje otoka Brača, primjera dobre prakse i mogućnosti za provedbu mjera prilagodbe” koje će se održati 10. i 11. lipnja 2021. godine u Supetru na Braču, u konferencijskoj dvorani “Velaris” BluesunHolidayVillageVelaris.

Na radionicama će se predstavnicima jedinica lokalne uprave i samouprave s područja otoka Brača, a riječ je o jednom gradu (Supetar) i sedam općina (Bol, Milna, Sutivan, Postira, Selca, Pučišća i Nerežišća) biti uručen “Zajednički akcijski plan energetski održivog razvoja i klimatskih promjena za otok Brač” koji je kao strateški razvojni dokument prošao postupak javnog savjetovanja. Također, sudionici skupa će se upoznati s Klimatskom analizom za Splitsko-dalmatinsku županiju i posebno za otok Brač s projekcijom do 2050. godine koju je izradio Državni hidrometeorološki zavod u suradnji s vanjskim ekspertima. Svi ovi dokumenti izrađeni su s ciljem postizanja što skorije i što veće energetske neovisnosti otoka Brača i cijele SDŽ te predstavljaju temeljne dokumente na osnovi kojih će jedinice lokalne uprave i samouprave moći konkurirati za sredstva iz Europskih fondova, a ujedno su primjenjivi i na druge hrvatske otoke.

Uz to, na skupu će biti govora o izradi Energetskog akcijskog plana SDŽ kroz projekt PROSPECT2030, o planu razvoja otoka i Nacionalnom planu otpornosti i oporavka te o mogućnostima financiranja mjera iz EU fondova u razdoblju od 2021. do 2027. godine. Održat će se prezentacija AdriAdapt online platforme za prilagodbu općina, gradova i županija na klimatske promjene (ADRIADAPT – PAPRAC) te će biti govora o iskustvima u izradi Plana prilagodbe na klimatske promjene – Changewe care, primjeni modernih tehnologija u javnoj rasvjeti kao odgovor na svjetlosno onečišćenje, o mogućnostima iskorištenja plave energije (BLUE DEAL) kao i mogućnostima financiranja obnovljivih izvora energije kroz financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora.

Joint_SECAP projekt provodi se u okviru prekograničnog programa INTERRET V-A Italija – Hrvatska i u partnerstvu s talijanskim Sveučilištem Camerino (University ofCamerino). Cilj ovog projekta, vrijednog 2.094.857,50 eura je poboljšati praćenje klimatskih promjena u Splitsko-dalmatinskoj županiji, adaptacija efektima, prevencija i minimiziranje negativnih učinaka te korištenje potencijalnih prednosti i mogućnosti pozitivnih učinaka klimatskih promjena uz implementaciju unaprijed definiranih strateških mjera. Implementacijom projekta, povećat će se znanja i kapaciteti lokalnih vlasti o prilagođavanju klimatskim promjenama, kako bi im se omogućilo da lakše integriraju mjere klimatskih prilagodbi u postojeće energetske planove i usvoje nad-općinski pristup rješavanja navedene problematike.

Uz to, projekt ima za cilj i podizanje svijesti građana o rizicima i odgovarajućim mjerama vezanima uz klimatske promjene, mjerenje podataka i izradu izvještaja o procjeni rizika vezanih uz klimatske promjene na određenom teritoriju te daljnjim mjerama koje se moraju poduzeti u budućnosti. Izradit će se i web platforma s bazom podataka i slobodnom distribucijom informacija o mjerljivim podacima i mjerama dostupnima na kojoj će biti predstavljene koristi vezane uz okoliš i geografskih prikaz zahvaćenih područja te će uz njenu pomoć biti omogućeno bolje daljnje planiranje procesa ulaganja i razvoja regija po europskim standardima. Projektne aktivnosti rezultirale su izradom zajedničkog akcijskog plana (SECAP) za otok Brač.

U projektu sudjeluje osam partnera iz Italije i Hrvatske.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.