2 min. čitanja

VIDEO: BRODOVE USIDRILI ODMAH ISPRED PLAŽE Ovako u Krilu Jesenice zamišljaju turizam

VIDEO: BRODOVE USIDRILI ODMAH ISPRED PLAŽE Ovako u Krilu Jesenice zamišljaju turizam
Foto: Čitatelji

KRILO JESENICE – Nove/stare ludosti u općini Dugi Rat. Godinama se na ovom području prema pomorskom dobru mnogi odnose kao odlagalištu otpada u koje pojedinci nasipaju i bacaju sve i svašta, a uza sve to kontinuirano bespravno šire obalni pojas nasipanjem nepripadajućeg građevinskog i drugog otpada. U Krilu Jesenice brodovi su ovih dana usidreni na samoj plaži.

Mjesto koje se nalazi na pola puta od Splita do Omiša, dom je za više od 170 brodova, čiji se broj svake godine povećava. Osim što su pojedini neodgovorni vlasnici postali veliki problem okolišu, sada još i brodove vezuju ispred plaža.

“Nisu kupači krivi što vi nemate di vezat brod”

Nakon što smo dobili ovu snimku, na društvenim mrežama osvanule su i druge, a izdvajamo jedan od komentara mještana:

– Nekad davno, tamo devedesteih, na tu istu plaž su me roditelji dovodili na kupanje. I da, bila je plaža, i bio je ovaj mul (ustvari, jedna trećina ovog što je sada)… s druge strane mula je bila luka i u njoj su bili vezani drveni trabakuli koji su na ušću Cetine vadili sabun… tu i tamo bi se dogodilo da bi se na ovaj mul, s ove strane od plaže, na uru dvi vrimena priveza koji od tih trabakula… u međuvremenu, vlasnici brodova su shvatili da je bolje prevozit ljude nego pijesak… pa su nadograđivali drvene trabakule… a onda početkom 2000-ih su napravili prve željezne brodove, pa produžili mul, pa su gradili još brodova, pa opet produžili mul… pa kad je nestalo mista s desne strane, pribacili su brodove i na livu… i sad se čude što ih ljudi napadaju? Da se razumimo, meni se ovaj vid turizma izrazito sviđa i volija bi da toga bude još više. ALI, POD UVIJETOM DA JE ORGANIZIRANO I PLANIRANO!!!

Foto: Čitatelji

Nisu kupači krivi što nemate di vezat brod… ako ima 100 mista, onda ne radite 101 brod… i nemojte prodavati priču da vas pritišću agencije… nek pritišću Vladu i ministarstvo… i nemojte se hvaliti plaćenim porezom! Plaćanje poreza je normalan postupak, koji se svugdje u svitu plaća jer se mora, a ne zato što ste Crveni Križ… i nemojte time što plaćate porez, tražiti privilegiju i “busati se u prsa”.

Meni je žao što nemate više vezova, i što vas netko godinama zaj…a ali moje pravo (a i svih drugih državljana Hrvatske) je da se kupam na plaži bez da gledam hoću li opalit glavom u provu kad izronim iz mora – poručuje im jedan sumještanin koji dijeli ozbiljnu zabrinutost nefunkcioniranjem pravne države gdje se ovakve nedozvoljene stvari događaju redovito.

U međuvremenu smo doznali da je na lice mjesta stigla i Lučka kapetanija, a da su počinitelje kaznili, no nitko ne sumnja u to da će do donošenja zakona s konkretnijim provođenjem mjera protiv ovakvih počinitelja ovakve slike nažalost biti sve učestalije.D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

NASTAVAK DEVASTACIJE “Divljanje u luci Krilo se nastavlja, produžuje se lukobran bez ikakve dozvole!”
VIDEO: DIVLJI ZAPAD U luci Krilo bez ikakve dozvole jaružaju dno, a otrovni mulj iskrcavaju na otvorenom moru
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.