3 min. čitanja

ZADARSKI AVANTURISTI NA SUSKU: “Otkrili smo nešto na ovom otoku, zbog čega ćemo se definitivno vratiti!”

ZADARSKI AVANTURISTI NA SUSKU: “Otkrili smo nešto na ovom otoku, zbog čega ćemo se definitivno vratiti!”
Foto: The Horizoners

SUSAK/ZADAR – Sjećate li se The Horizonersa? Par iz Zadra koji je putovanja Hrvatskom zamislio nešto drugačije. Doživjeti izbliza sve njene dijelove o kojima drugi pišu. Pritom hoteli, kampovi, apartmani ili krstarenja nisu opcija. Već smo pisali o Igoru Goiću i njegovoj djevojci Sandri Župan. Poslom su sada završili na Susku, a kad su već tamo, istražili su ga do u detalje.

Zašto Susak?

– Na Susak nas je odveo posao. Imali smo čast raditi nesvakidašnji projekt koji je spoj glazbenog i “destination” videa. Pisma “Susak je moj lipi” je nastala u studiju kod producenta Tomislava Pehara, na tekst Željke Galić a izvodi je sušćanka Marija Rudić – kazuje nam zadarski snimatelj i redatelj, Igor Goić.

Snimanje je trajalo 4 lipa dana po cijelom otoku, što nam je bilo dovoljno da zagrebemo površinu ljepote, priča i ljudi na ovom otoku.

Foto: The Horizoners

„Na prijelasku stoljeća i otok je počeo pucati na pola“

Što ste na Susku otkrili?

– Kroz priče s ljudima saznajemo da je prijelaskom 19. u 20. stoljeće pješčani otok počeo “pucati” na pola – djelovanjem erozije, pojavila se velika pukotina izmedju gornjeg i donjeg sela, te je počela prijetiti sigurnosti kuća. Između dva svjetska rata, Suščani su počeli saditi razne biljke koje održavaju tlo kompaktnim, pa se od tad, osim autohtone kupine, na otoku mogu naći stabla akacije i nevjerojatna količina trstike. Jedina nam je zagonetka paprat, koju također nalazimo u velikim količinama, a amaterski, zaslugu pripisujemo pticama i plodnom tlu – otkrivaju Igor i Sandra.

Foto: The Horizoners

Ima li kakva zanimljiva anegdota?

– Od drugih zanimljivosti saznajemo i za glasinu o podzemnom tunelu koji vodi od gornjeg sela do kamene obale na zapadnoj strani otoka. Tunel, koji se u Drugom svjetkom ratu koristio za bijeg, je sa seoske strane zabetoniran, pa ovoj intrigi ostaje samo jedan način autentifikacije, a to je pronaći “izlaz” na obali – što je avantura u koju se planiramo upustiti u sljedećem posjetu otoku.

Foto: The Horizoners

Otok nas je jednostavno oduševio kao i Suščani, a poseban dojam su nam ostavili svjetioničar i njegova obitelj, o kojima više možete saznati na instagram kanalu “SusakLife“. Definitivno se vraćamo u manje radnom, a više iatraživačkom aranžmanu čim stignemo – u glas nam odgovaraju Sandra i Igor.

Foto: The Horizoners

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

“HRVATSKA JE PRELIJEPA” Par koji je odlučio putovati morem, planinama i špiljama
Napustili Zagreb i otišli na svjetionik na Susku: „Imali smo sve, ali nismo imali nas“
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.