FOTO/VIDEO Na jugu Istre pojavila se opasna meduza – Evo što činiti ako vas opeče

Foto: Marinko Babić

MEDULIN – Tijekom jučerašnjeg ronjenja (13.06.2021.) u organizaciji Udruge Eko more i RK centar iz Medulina, u uvali Velika Kolumbarica (poluotok Kamenjak) uočena je meduza morska mjesečina (Pelagia noctiluca).

– Znam da će reakcija mnogih biti: “sezona je tek počela, a oni kao da žele otjerati i to malo turista ….” Ipak, mislim da ljudi trebaju biti informirani o opasnosti koja nije velika, ali postoji, kako bi se izbjegao iracionalan strah i kako bi se znali ponašati u ovakvim situacijama – ispričao je za Morski HR Marinko Babić iz Eko udruge Medulin, koji donosi i ove foto/video materijale s juga Istre.

Morska mjesečina je relativno mala meduza s polukružnim klobukom i lovkama ružičaste boje, posuta sitnim ljubičastim točkicama.

Pri kontaktu s ljudskom kožom javlja se jaka bol i nastaju ozlijede slične opeklinama koje teško zarastaju, a nakon njih ostaje depigmentacija kože ili čak i ožiljak.

Naraste do 20 cm duljine i do 6 cm promjera klobuka. Obitava pod površinom na dubinama 0-10 m, gdje lebdi i povremeno pliva.

Naziv Pelagia noctiluca dolazi od grč. pélagos (otvorena pučina) te od lat. nox (noć) i lux (svjetlo), pa se Pelagia noctiluca može opisati kao organizam morske pučine koji ima sposobnost svijetliti u tami. Iako je tipična pučinska meduza, ponekad je morske struje i valovi nanesu do obale gdje je prijetnja kupačima. Široko je rasprostranjena u toplim i umjereno toplim morima, najviše u  Atlantskom oceanu, Sredozemnom i Crvenom moru.

Bez obzira na to što nije ni malo bezazlena, pojava morske mjesečine svakako nije razlog da izbjegavamo kupanje i uživanje u moru. Iako je relativno malih dimenzija (manja od pedlja), zbog njenih žarkih boja lako ju je uočiti. Dovoljno je sa sobom u more ponijeti masku i disalicu i tako izbjeći neželjeni bliski susret, a uz to ćemo uživati u ljepotama našeg podmorja.

Foto: Marinko Babić

Ako nam se ipak dogodi da nas opeče morska mjesečina, postupak prve pomoći prema  MED-JELLYRISK protokolu (autori: Stefano Piraino and Alan Deidun) je slijedeći:

Važno: ne primjenjivati slatku vodu, ocat, amonijak, alkohol, ne stezati zavojem.

Foto: Marinko Babić

U slučaju šoka ili poteškoća s disanjem odmah potražiti liječničku pomoć.

  1. Pažljivo isprati morskom vodom, bez trljanja
  2. Ako je moguće, na ozljedu nanijeti  pastu načinjenu od 50 % sode bikarbone (natrijev hidrogenkarbonat NaHCO3) i 50 % morske vode u trajanju 5 minuta
  3. Ukloniti preostale žarnice plastičnom karticom ili pincetom
  4. Staviti led (umotan u plastičnu vrećicu) u trajanju 5-15 minuta
  5. Ako bol ne prolazi, po potrebi ponoviti postupak s ledom
  6. Ako je  intenzivna bol prisutna i dalje, potražiti savjet u ljekarni, zatražiti analgetik i preparat hidrokortizona (npr. Lidokain 3-4% + hidrokortizon).
Foto: Marinko Babić

Isti protokol se primjenjuje i za kompas meduzu (Chrysaora hysoscella) i morska pluća (Rhizostoma pulmo).

Marinko Babić

PROČITAJTE JOŠ:

MASOVNA PRISUTNOST MEDUZA U JADRANSKOM MORU: Prijeti li nam invazija?

NAJEZDA MEDUZA NA SJEVERU JADRANA Ribari očajni: “Strašno! Bilo ih je više od 2 tone”

Pojavila se kompas meduza, stručnjaci upozoravaju: “Nipošto je ne dirajte!”