3 min. čitanja

FOTO/VIDEO Na jugu Istre pojavila se opasna meduza – Evo što činiti ako vas opeče

FOTO/VIDEO Na jugu Istre pojavila se opasna meduza – Evo što činiti ako vas opeče
Foto: Marinko Babić

MEDULIN – Tijekom jučerašnjeg ronjenja (13.06.2021.) u organizaciji Udruge Eko more i RK centar iz Medulina, u uvali Velika Kolumbarica (poluotok Kamenjak) uočena je meduza morska mjesečina (Pelagia noctiluca).

– Znam da će reakcija mnogih biti: “sezona je tek počela, a oni kao da žele otjerati i to malo turista ….” Ipak, mislim da ljudi trebaju biti informirani o opasnosti koja nije velika, ali postoji, kako bi se izbjegao iracionalan strah i kako bi se znali ponašati u ovakvim situacijama – ispričao je za Morski HR Marinko Babić iz Eko udruge Medulin, koji donosi i ove foto/video materijale s juga Istre.

Morska mjesečina je relativno mala meduza s polukružnim klobukom i lovkama ružičaste boje, posuta sitnim ljubičastim točkicama.

Pri kontaktu s ljudskom kožom javlja se jaka bol i nastaju ozlijede slične opeklinama koje teško zarastaju, a nakon njih ostaje depigmentacija kože ili čak i ožiljak.

Naraste do 20 cm duljine i do 6 cm promjera klobuka. Obitava pod površinom na dubinama 0-10 m, gdje lebdi i povremeno pliva.

Naziv Pelagia noctiluca dolazi od grč. pélagos (otvorena pučina) te od lat. nox (noć) i lux (svjetlo), pa se Pelagia noctiluca može opisati kao organizam morske pučine koji ima sposobnost svijetliti u tami. Iako je tipična pučinska meduza, ponekad je morske struje i valovi nanesu do obale gdje je prijetnja kupačima. Široko je rasprostranjena u toplim i umjereno toplim morima, najviše u  Atlantskom oceanu, Sredozemnom i Crvenom moru.

Bez obzira na to što nije ni malo bezazlena, pojava morske mjesečine svakako nije razlog da izbjegavamo kupanje i uživanje u moru. Iako je relativno malih dimenzija (manja od pedlja), zbog njenih žarkih boja lako ju je uočiti. Dovoljno je sa sobom u more ponijeti masku i disalicu i tako izbjeći neželjeni bliski susret, a uz to ćemo uživati u ljepotama našeg podmorja.

Foto: Marinko Babić

Ako nam se ipak dogodi da nas opeče morska mjesečina, postupak prve pomoći prema  MED-JELLYRISK protokolu (autori: Stefano Piraino and Alan Deidun) je slijedeći:

Važno: ne primjenjivati slatku vodu, ocat, amonijak, alkohol, ne stezati zavojem.

Foto: Marinko Babić

U slučaju šoka ili poteškoća s disanjem odmah potražiti liječničku pomoć.

  1. Pažljivo isprati morskom vodom, bez trljanja
  2. Ako je moguće, na ozljedu nanijeti  pastu načinjenu od 50 % sode bikarbone (natrijev hidrogenkarbonat NaHCO3) i 50 % morske vode u trajanju 5 minuta
  3. Ukloniti preostale žarnice plastičnom karticom ili pincetom
  4. Staviti led (umotan u plastičnu vrećicu) u trajanju 5-15 minuta
  5. Ako bol ne prolazi, po potrebi ponoviti postupak s ledom
  6. Ako je  intenzivna bol prisutna i dalje, potražiti savjet u ljekarni, zatražiti analgetik i preparat hidrokortizona (npr. Lidokain 3-4% + hidrokortizon).
Foto: Marinko Babić

Isti protokol se primjenjuje i za kompas meduzu (Chrysaora hysoscella) i morska pluća (Rhizostoma pulmo).

Marinko Babić

PROČITAJTE JOŠ:

MASOVNA PRISUTNOST MEDUZA U JADRANSKOM MORU: Prijeti li nam invazija?
NAJEZDA MEDUZA NA SJEVERU JADRANA Ribari očajni: “Strašno! Bilo ih je više od 2 tone”
Pojavila se kompas meduza, stručnjaci upozoravaju: “Nipošto je ne dirajte!”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.