PRAVA ČAROLIJA Cvjetanje mora kod Raba noću uzrokovalo nevjerojatan fenomen!

Foto: Screenshot

BARBAT – U Barbatu na otoku Rabu zabilježen je doista jedinstven fenomen. Cvjetanje mora zbog kojeg je sve više zabrinutih građana i turista diljem Sredozemlja, pa tako i Jadrana, noću izgleda uzrokuje nešto fantastično. Na dodir, more počinje svijetliti u plavoj boji!

– Prvo sam mislio da me klinci zafrkavaju večer prije pa sam otišao da se uvjerim. Prava čarolija. Prvi put vidim i ja. I prekrasno je! – kaže nam Ivica Jureša koji je ovaj fenomen i snimio.

– Izgleda da su to nakupine algi nastale cvjetanjem mora. A kako stvari stoje, svijetle. Više puta kroz večer smo probavali i traje dok god ima nakupina algi – kazuje nam Jureša.

Doznajemo da se radi o jednostaničnom morskom organizmu Noctiluca scintillans koji može postojati u zelenom ili crvenom obliku, ovisno o pigmentaciji u njegovim vakuolama. To je organizam koji se može naći u cijelom svijetu, ali njegova zemljopisna rasprostranjenost ovisi o tome je li zelena ili crvena. Ovaj je organizam poznat po svojoj sposobnosti bioluminiscecije , pretvarajući vodu u svijetloplavu. Međutim, odgovoran je i za opasnosti za okoliš, poput crvenih plima i oseka i eutrofikacije.

– Ova vrsta nije toksična i nema velikog utjecaja na ostale organizme u moru, iako kad je ima tako puno zbog organskog raspadanja može se oslobađati amonijak te more može neugodno mirisati. Na našem profilu Centra za Istraživanje mora imate i slike ispod mikroskopaa – poručuju iz Centra za istraživanje mora u Rovinju.