2 min. čitanja

DIVLJAK S DRVENIKA NIJE JEDINI: U Hrvatskoj se 1574 objekata oglašavaju s pojmom “privatna plaža”

DIVLJAK S DRVENIKA NIJE JEDINI: U Hrvatskoj se 1574 objekata oglašavaju s pojmom “privatna plaža”
Foto: Pixabay

Još se ne stišava s pravom podignuta buka u javnosti oko bahatog muškarca s Drvenika Velog koji je prodao priču svojim gošćama iz Češke da je plaža njegova – privatna. U Hrvatskoj ne može postojati pojam privatne plaže, stoga fascinira lakoća kojom se ovaj divljak razbacuje samim tim pojmom.

No očito je da on nije jedini koji tako shvaća plažu koja se nalazi ispred njegove kuće. Naime, Hrvatima nije strano na Booking.comu zakačiti opciju da imaju privatnu plažu, piše Index.

Stotine krkana poput ovog iz Drvenika Velog

Već letimičan pogled na ovu poznatu stranicu za online rezervaciju smještaja pokazuje da Hrvati često uz svoj smještajni objekt prijavljuju privatnu plažu. Dakle, kad se na stranici Booking.com sortiraju smještajne jedinice konkretno prema pojmu “privatna plaža” – izađe fascinantna brojka od njih 1574.

Inače, uz tekstualni opis na nekim objektima se ne navodi kako oni imaju privatnu plažu iako su objekti sortirani uz rečeni parametar, no neki se izričito reklamiraju kao oni koji imaju privatnu plažu, pa spominju pojam privatne plaže uz primjerice restorane, parking ili besplatni WiFi.

Kako to već ide na ovakvim stranicama, naravno da sveukupnu brojku treba uzeti sa zrnom soli, ali sve i da se isključe oni koji su takav opis stavili iz neznanja, slučajno ili kako već, radi se o popriličnom broju onih koji svojim gostima nude ono što se gostima nuditi ne može.

No za to zaključiti nam uostalom i ne treba Booking.com, dovoljno je poći po obali i vidjeti da postoje kuće uz more čiji su vlasnici izgradili nekakve stepenice, pa misle da njima pripada cijela plaža.

Što kaže stručnjak za pomorsko dobro?

Podsjetimo i na riječi stručnjaka za pomorsko dobro Gorana Vojkovića, koji je za Index napisao tekst o situaciji iz Drvenika Velog.

Morska obala je izvan vlasničkog režima i slobodno je možete koristiti u uobičajene svrhe. Kupanje, sunčanje, plivanje, ribarenje s obale, što već želite”, njegove su riječi.

Izjasnio se i o pitanju koncesija.

“Sada se, naravno, postavlja pitanje – može li netko imati koncesiju na plažu i tu plažu imati u isključivu uporabu svog kampa ili hotela (ili naplaćivati ulaz). U načelu može. No takva koncesija se mora nalaziti u javnom registru – dostupan je na http://servisi.fina.hr/regkonc/index.do (ili proguglajte “registar koncesija”). No takvih koncesija je za plaže u Hrvatskoj vrlo malo. Potpuno isključivanje opće uporabe košta prilično i većina čak i razvikanijih hotela je zaključila kako ipak neće tražiti koncesije – radije će pustiti sve zainteresirane pa zaraditi na drugi način, ponudom pića ili dodatnih sadržaja. U svakom slučaju, ako netko tvrdi da ima koncesiju i da može isključivo koristiti neki dio obale – za to treba imati dokaz, posebno rješenje i taj dokaz uredno možete mobitelom provjeriti u registru. Ponavljamo, vrlo ih je malo, čak su i plaže ispred hotela s pet zvjezdica obično javne plaže”, pojasnio je Vojković.

Inače, što se tiče Bookinga, recimo i da se od ukupne brojke od 1574 objekta s privatnom plažom njih 886 odnosi na apartmane, a na hotele 95 objekata. Ostalo se odnosi na turistička naselja, kampove, vikendice ili pak vile.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Smije li vas itko protjerati s hrvatske plaže? NE, NE SMIJE!
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.