3 min. čitanja

Dječak koji je spojio otoke

Dječak koji je spojio otoke
Photo: Facebook

Nakon prošlogodišnje pandemijske stanke, idući tjedan starta druga faza poznatog hvalevrijednog projekta RokOtok – vesela ljetna ekološko-edukativna “avantura” Domagoja Jakopovića Ribafisha, koju je pokrenuo prije dvije godine, u znak sjećanja na svog najboljeg prijatelja – prerano preminulog sina Roka.

Ove godine cilj je preplivati rutu od 60-ak kilometara i spojiti 17 otoka. No za Domagoja ova godina nije bila lagana. U veljači je morao na operaciju bruha, a već u travnju “zadesila” ga je korona. Sve je to, kaže, ostavilo traga na njegovoj fizičkoj spremi, a zbog iscrpljenosti od covida-19 koju osjeća još uvijek, s treninzima je krenuo tek nedavno. No čvrsta volja i snažna želja da ostvari ono što si je zacrtao prije nekoliko godina ipak je jača od, kako kaže u šali, nakupljenog sala na trbuhu.

Foto: Facebook

Druga od tri faze projekta trebala bi početi 3. srpnja u 9 sati polaskom iz Brodarice za otok Krapanj. Nakon toga pliva se do Zlarina, Prvića, Kaprija, Žirja pa do Murtera, Vrgade, Pašmana, nakon čega slijede Ugljan, Ošljak, Rivanj, Sestrunj, Zverinac, Iž, Rava, Dugi Otok i konačno Kornat. Ovogodišnja turneja trebala bi završiti 27. srpnja u 18 sati na Ugljanu.

Kada je prije dvije godine kretao u cijeli projekt nije očekivao toliko pozitivnih reakcija na lokacijama do kojih je plivao.

-Ponio sam 200 knjiga i mislio sam da će to biti previše. Jer realno – tko će htjeti slušati nekog debelog barbu koji priča o prirodi. Međutim, kad smo došli na treći otok iz moje ekipe su rekli – tiskaj još 500. Na kraju smo podijelili oko 2 tisuće poklona, što djeci, što njihovim roditeljima.

Foto: Facebook RokOtok

Tada je preplivao sve zacrtane dionice i spojio 17 otoka. Na nekim od tih otoka nisu ga niti doživjeli, a negdje je dočekan kao rock zvijezda.

-Na Velom Budikovcu primjerice nije bilo nikoga, na Ščedru nas je dočekao jedan dečko da bi nas na Čiovu dočekalo 600 ljudi s montiranom pozornicom. Nisu ni reakcije svugdje bile iste. Nekima su moje priče bile dosadne, drugi su dolazili zbog poklona, a znalo se događati i da do duboko u noć sjedim s klincima uz more i pričam im o svojim putovanjima. Ipak, najviše mi se urezao u pamćenje jedan mališan s Lopuda koji je, nakon mog predavanja o tome da se smeće ne baca u prirodu jer će nam priroda to sve vratiti, očitao bukvicu svom ocu koji je bacio papir od sladoleda u more.

Foto: Facebook RokOtok

RokOtok dobio je nagradu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za doprinos u promicanju pomorske kulture te je proglašen najljepšom pričom ljeta 2019. Priča ove godine ide dalje. Nakon što dopliva do otoka, Ribafish će velikim i malim stanovnicima otoka Šibensko-kninske i Zadarske županije ispričati zašto je važno zaštititi prirodu i okoliš, organizirat će čišćenje plaža te interaktivnu i poticajnu potragu za “blagom”. Osmišljene su i edukativne igre u prirodi, kako bi se podigla svijest o problemu provođenja previše vremena pred ekranima i mobitelima, čemu je danas izloženo jako puno ljudi.

Foto: Facebook RokOtok

Iako mu je, nakon operacije i preboljenog covida-19, liječnik savjetovao što manje fizičkog i psihičkog napora, Domagoja nešto tjera naprijed.

– Tjera me emocija, a drži me viši cilj. Kad je najteže i najgore sjetim se obećanja koje sam dao svom Roku, a to je da ćemo skupa posjetiti sve otoke. Kad mi tijelo počne popuštati, onda se uključuje mozak. Kad tijelo vidi da mozak nije normalan onda poguramo još malo i tako dođemo do cilja.

Pozvao je sve stanovnike otoka šibenskog i zadarskog arhipelaga da mu se priključe ovog ljeta u još jednom izdanju RokOtoka, ali i da se pridržavaju epidemioloških mjera koje je zadao Stožer civilne zaštite RH. Poručuje svima da što više borave u prirodi, da ju čuvaju i da dodatno ne “ranjavaju” jedini planet koji nam omogućuje plavo nebo, zelenu travu, bistru vodu i svjež zrak.

Kristina Bokanić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.