4 min. čitanja

AFERA VRUJA Latković se pita: “Tko želi srušiti najbolji boutique hotel?” – Odgovor: “Građevinska inspekcija i svatko normalan!”

AFERA VRUJA Latković se pita: “Tko želi srušiti najbolji boutique hotel?” – Odgovor: “Građevinska inspekcija i svatko normalan!”
Foto: Facebook/ Devastacija brda iznad uvale

Građani Hrvatske odavno znaju da zakoni u ovoj državi ne vrijede jednako za sve. Pogotovo ako vam je bankovni račun podebljan, a političke veze čvrsto stegnute. Najaktualniji primjer toga je brutalna višegodišnja devastacija uvale Vruje, koja je uoči najavljenog Festivala bespravne gradnje i devastacije prirode, dosegnula novu dozu bezobrazluka.

Još nekoliko dana ostalo je do Festivala koji na najapsurdniji mogući način pokazuje koliko je država ili nemoćna, ili apatična prema volji i želji lokalnog stanovništva. Cijela priča dosegnula je svoj vrhunac nakon što je glavni uzurpator ove javne površine, Stipe Latković, inače vlasnik lokalne Televizije Jadran, posegnuo za novom metodom medijskog ratovanja. Umjesto da prizna grešku i učini sve što je u njegovoj moći da uvalu, koju je lokalno stanovništvo desetljećima koristilo za kupanje i uživanje u netaknutoj prirodi, vrati u prvobitno stanje, on je na svojoj privatnoj televiziji odlučio vrtjeti video u kojem opravdava svoju nezakonitu radnju.

Uz dramatičnu glazbu pita se “TKO ŽELI SRUŠITI NAJBOLJI BOUTIQUE HOTEL NA SVIJETU I ČIJI JE TO INTERES?”. U maniri dobrog starog ciničnog Ferala (op.a.), administratori Facebook stranice zahvalili su mu na tom pitanju i u detalje mu još jednom javno objasnili u čemu je problem, kojeg on uporno sklanja pod tepih.

– Osim Građevinske inspekcije koja je nebrojno puta na popis za rušenje stavljala tvoje objekte bespravno sagrađene na zemlji koja uopće nije tvoja nego državna, postoji i nekolicina nas koji Vruju, ne bi vjerovao, volimo. 20 godina trpimo to da ti ondje radiš što god te volja, a institucije ili ne reagiraju ili ti jedu iz ruke. Znam, zvuči nemoguće, ali mi, mještani okolnih sela, zbilja osjećamo emocije prema toj uvali. Prema Vruji koju si nam oteo. Devastirao betonom. Izrovario u njoj tunele. I čiju si plažu ogradio da ne možemo više doći – piše u objavi.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Napominju kako su potpuno drugačiji od Latovića, koji nikad neće shvatiti da mještani traže da se Vruja vrati u prvobitno stanje, kako bi i buduće generacije imale Vruju kakvu su imali i oni. Odnosno da se u Vruji mogu kupati i njihovi, a ne samo Latkovićevi unuci.– Naš je interes da u nju mogu doći stanovnici Piska, Brela, Mimica, Baške Vode, Zadvarja, Omiša, Makarske, Splita, Krakowa, Jajca, čega god. Naš je interes da Vruja opet bude zajednička. A ne tvoja.

Ključne činjenice vezane uz Latkovićevu okupaciju državne zemlje

Navode da tu skoro ništa nije legalno, da je riječ o državnoj zemlji na kojoj je do prije nekoliko godina bila kućica, radničko odmaralište koje je Latković zvani Laki srušio i iznova izgradio, naravno bespravno. Parcela na kojoj Stipe Latković najavljuje najbolji boutique hotel na svijetu uopće nije njegova, ističu aktivisti.

Foto: Facebook/ Nekadašnja Vruja

Nadalje, tvrde da mu je nagradu na koju se Latković poziva u videu, dodijelila marketinška tvrtka CMO Asia, čija službena Facebook stranica ima 160 lajkova. A ništa bolje, kažu, Vruja Resort ne stoji niti na Googleu gdje je dobio ocjenu 3,6 i ima 61 recenziju, od kojih je polovica negativna u kontekstu devastacije prirode, bespravne gradnje i bahatog kršenja zakona Republike Hrvatske.I kao šlag na tortu, na Google karti piše da je Vruja Resort “luksuzni hotel s privatnom plažom”. Mediji su nakon prošlotjednog incidenta s “privatnom plažom” na otoku Drveniku prilično opsežno i detaljno utvrdili da – PRIVATE PLAŽE NA JADRANU NE POSTOJE. Pogotovo ne na državnoj zemlji.

Foto: Facebook

Tko štiti čovjeka zvanog Stipe Latković? Zašto mu država dopušta višegodišnju devastaciju državnog zemljišta, pomorskog dobra i netaknute prirode? Zna se da je Latković donirao predsjedničku kampanju Zorana Milanovića sa 60 tisuća kuna, a svi već znaju da je bivši predsjednik Stipe Mesić Latkovićev prijatelj. Čak je i Milanovićev sin zaposlenik Televizije Jadran.Ispada da institucije namjerno ignoriraju ovu uzurpaciju nacionalnog dobra pa su građani odlučili uzeti stvar u svoje ruke. U borbi za spas javnog dobra priključile su im se brojne osobe iz javnog života, napravljena je čak i himna Festivala, koji će se održati u samoj uvali 4. srpnja.Sa sobom ponesite ručnik, propisnu obuću, vodu i dobru volju.K.B.PROČITAJTE JOŠ:

U Vruji se organizira Festival bespravne gradnje i devastacije prirode
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.