2 min. čitanja

ALAT KOJI JE OTHRANIO DALMACIJU Nesvakidašnji kulturni sadržaj u Ribarskom muzeju u Vrboskoj

ALAT KOJI JE OTHRANIO DALMACIJU Nesvakidašnji kulturni sadržaj u Ribarskom muzeju u Vrboskoj
Foto: Boris Kačan

VRBOSKA – Ribarski muzej u Vrboskoj za svoju publiku organizira nesvakidašnji kulturni sadržaj. Riječ je o događaju koji je zamišljen kao spoj kulturne povijesti i etnografske baštine sa animiranom umjetnosti, a sve u znaku ribarskih ferala – alata koji su othranili Vrbosku, otok Hvar i Dalmaciju.

U prvom dijelu večeri kustos zbirke Duje Dorotka održat će demonstracijsko predavanje o ribarskim feralima na kojem će modelima i autentičnim primjercima određenih tipova ribarskih svjetiljki biti predstavljeni principi rada, ali i povijest i evolucija ovih naprava i njihovo značenje za lokalna gospodarstva otočnih zajednica u prošlosti.

Foto: Wikimedia

Ferali, koji su već stoljećima neizostavan dio opreme za brojne noćne ribolovne tehnike i strategije, bit će predstavljeni u svojem evolucijskom nizu – od arhaičnih svićala na borovu luč, preko ferala na garburu (karbid), sve do petromasa i suvremenih plinskih varijanti. U svim ovim oblicima, radi se o ribolovnim alatima koji su u punom smislu othranili nebrojene generacije dalmatinskih ribara i težaka, posebice u dugom razdoblju od 15. do 20. stoljeća kada je lov sitne plave ribe feralima i velikim ljetnim mrežama potegačama bio okosnica tradicijskih gospodarstava priobalnih otočnih ribarskih zajednica.

Ribarski muzej u Vrboskoj, kao baštinik tradicije ribarstva otoka Hvara, u svojem stalnom postavu sadrži najbogatiju zbirku ovih naprava u Hrvatskoj, i njome prezentira sve razvojne faze ovih svjetala korištenih na našem otoku, ali i diljem Dalmacije i priobalnog dijela Hrvatske. Ovim predavanjem ferale želimo staviti u fokus i posvetiti im posebnu pozornost, ilustrirati njihovu (ne)posrednu ulogu u razvoju otočnih zajednica, te njihov tehnološki razvoj postaviti u širi povijesni i društveni kontekst.

Drugi dio večeri rezerviran je za premijeru nagrađenog kratkog animiranog filma Za litnjega mroka, mlade vrbovačke umjetnice Ivane Šerić. Riječ je o uratku kojeg je autorica napravila u suradnji s Ribarskim muzejom, a koji ima značajnu dokumentarnu vrijednost budući da je riječ o autentičnom animiranom uprizorenju arhaične ribolovne strategije lova srdela feralima (svićalima) na borovu luč i ljetnim mrežama potegačama.

Događaj počinje sutra, u petak 2. srpnja, u 21 sat, a broj prosjetitelja je ograničen. Više detalja potražite OVDJE.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.