3 min. čitanja

Gradu Novalji 24 milijuna kuna iz EU-a za rekonstrukciju Primorske ulice prema luci Novalja

Gradu Novalji 24 milijuna kuna iz EU-a za rekonstrukciju Primorske ulice prema luci Novalja
Foto: Grad Novalja / MPPI

NOVALJA – U gradskoj vijećnici Grada Novalje danas se održava svečanost potpisivanja ugovora za rekonstrukciju Primorske ulice kao pristupne ceste luci Novalja. Ugovor potpisuju ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, zajedno s ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje, Tomislavom Petricem i gradonačelnikom Grada Novalje, Ivanom Dabom.

Ovaj važan projekt za Grad Novalju, ali i Ličko-senjsku županiju, najvećim dijelom se sufinancira europskim sredstvima gdje se prihvatljivi troškovi projekta, koji iznose 28,5 milijuna kuna, financiraju u 85%-tnom iznosu iz Kohezijskog fonda u iznosu od 24,2 milijuna kuna, a ostatak iz Državnog proračuna u iznosu od 4,3 milijuna kuna.

Foto: Grad Novalja

Projekt podrazumijeva rekonstrukciju Primorske ulice koja je pristupna cesta i ujedno jedini izlaz i ulaz prema luci. Realizacijom ovog projekta Primorska ulica postat će dvosmjerna prometnica s unaprjeđenom cestovnom, oborinskom, biciklističkom i pješačkom infrastrukturom. Također, ovaj projekt predviđa montažu suvremenih solarnih klupa i solarne čekane za autobuse koji prometuju ulicom te horizontalnu signalizaciju koja olakšava pristup osobama s posebnim potrebama uz hortikulturni zahvat za očuvanje bioraznolikosti.

Važno je napomenuti i kako ova prometnica prolazi uz morsku obalu kroz sam grad Novalju u kojemu je detektirano da 74% sabirnih i ostalih ulica grada ne udovoljava potrebnim standardima protočnosti prometa i adekvatno riješene prometne infrastrukture tijekom zagušenja turističke sezone. Upravo zbog toga je Ministarstvo ulaganja usmjerilo u ovakve projekte pomoću kojih će se smanjiti gužve na cesti ali će se i povećati sigurnost svih sudionika u prometu.

Foto: MMPI

Kroz ovaj projekt će se redefinirati parking te će se izgraditi nova parkirna mjesta kako bi se smanjila opterećenost prometa u samom centru grada. Također, poboljšanje protočnosti prometa će olakšati pristup luci Novalja čime će se poboljšati prometna povezanost svih stanovnika Novalje, osobito onih koji zbog posla, obrazovanja, zdravstvene skrbi i drugih životnih razloga svakodnevno putuju prema kopnu.

Nastavak ulaganja u obnovu lučke infrastrukture diljem Jadrana

Značajno je i to da je ovaj projekt dio velikog investicijskog ciklusa ulaganja u otočno povezivanje i obnovu malih primorskih luka kojeg je Ministarstvo pokrenulo prije četiri godine. Riječ je o ulaganjima koja su premašila iznos od 2 milijarde kuna, što europskih, što državnih sredstava. Svi projekti se financiraju u 100-postotnom iznosu gdje je 85 posto sredstava osigurano iz Kohezijskog fonda a dok ostatak ide iz proračuna Ministarstva. Većina ugovorenih projekata je započela s realizacijom a radovi su u punom pogonu.

Foto: Grad Novalja

Treba napomenuti i kako je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture na području Ličko-senjske županije osiguralo europska sredstva za još jedan važan projekt rekonstrukcije i dogradnje trajektnog pristaništa Žigljen. Riječ je o jednoj od najprometnijih trajektnih linija na Jadranu, Žigljen – Prizna gdje trajekt trenutno plovi nesmetano, unatoč opsežnim radovima u sklopu ovog projekta koji se provode na pristaništu na paškoj strani. Luka Žigljen uređuje se i nadograđuje novim rampama koje će omogućiti pristajanje dvaju velikih trajekata te istodobni ukrcaj i iskrcaj putnika i vozila. Projekt će poboljšati povezanost Novalje i otoka Paga, a kroz to i veću sigurnost, veći kapacitet kao i smanjenje gužvi na pristaništu.

Sponzorirani sadržaj

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.