2 min. čitanja

MORSKI PAS U TISNOM “Cijeli dan pliva u plićaku i nikoga se ne boji – Izgleda ošamućeno”

MORSKI PAS U TISNOM “Cijeli dan pliva u plićaku i nikoga se ne boji – Izgleda ošamućeno”
Foto: Čitatelj

TISNO – Atrakcija za brojne posjetitelje Tisnog bio je danas jedan modrulj koji je zalutao u uvalu i plivao plićakom.

– Eno ga, od jutros je tamo. Izgleda da se nikoga ne boji, a ljudi su ga pokušali odvući na otvoreno more, ali bezuspješno. Puno je tamo svita, pa ne znam je li se beštija izbezumila i izgubila orjentaciju – pita se čitatelj, a brojni domaći i gosti su snimili ovaj događaj.

– Cijeli dan je tamo. Vrti se u 20 kvadrata i ne izgleda zdrav. Zapravo, izgleda ošamućeno. Ima sigurno metar ipo, a pokušali su mu bacati ostatke od ribe iz obližnjeg restorana, no nije mu se dalo ni jesti – ispričao nam je Milan Colić iz Diving Center Tramonto u Tisnom, čiju snimku možete pogledati niže.

Najviše vremena provodi u otvorenom moru

Inače, modrulj je vrsta morskog psa koja najviše vremena provodi na otvorenom moru, posebno na južnom Jadranu. Upravo stoga se rijetko viđa u blizini obale.

Modrulji mogu biti dugački i do pet metara te su jedna od 29 vrsta morskih pasa koji žive u Jadranskom moru. Ljude rijetko napadaju, ali se smatraju potencijalno opasnim morskim psima.

U Jadranu modrulj spada u ugrožene vrste.

– Iako su njihova mrijestilišta u otvorenim vodama, općepoznato je da ženke ulaze u plitke vode kako bi se kotile – što se odvija najčešće u proljetnim ili ljetnim mjesecima – ispričao je za Morski HR Morski biolog i patobiolog Andrej Gajić ravnatelj je Centra za marinsku i slatkovodnu biologiju Sharklab ADRIA i rukovoditelj Shark Tales pri National Geographic (Washington, D.C.) Andrej Gajić.

Foto: Čitatelj

Modrulj: Objektivna opasnost i poznati napadi

Neophodno je demantirati izjave pojedinih medija da se radi o “najopasnijoj” vrsti koju susrećemo u Jadranu – što ne samo da stvara krivu sliku, već i širi dobrim dijelom neosnovan strah u široj javnosti. Jasno, modrulj jest potencijalno opasna vrsta – no treba istaći da je u posljednjih 100 godina u svijetu poznato manje od deset neprovociranih napada (ISAF), a svega jedan u Mediteranu iz kolovoza 1986. u Lionskom zaljevu koji se može prepisati modrulju (GSAF, ISAF).  Modrulj je iznimno radoznala vrsta morskog psa, nerijetko tijekom ronjenja kruže oko ronioca, kojeg ponekad i dodiruju vrhom gubice.

Stoga, unatoč ovakvom možemo reći dijelom i očekivanom pojavljivanju modrulja ne postoji nikakav razlog za strah ili paniku.

Foto: Čitatelj

Modrulj: Ugroženost i zaštita

U vodama Republike Hrvatske modrulj je osjetljiva (vulnerable) vrsta, dok je na regionalnom nivou u Sredozemlju ocijenjen kao kritično ugrožen (critically endangered). Nalazi se na pravilniku o Strogo zaštićenim vrstama Republike Hrvatske (NN 144/13, 73/16) – te je njen izlov, ali i uznermiravanje strogo zabranjeno!

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Dvometarski morski pas modrulj na korčulanskoj plaži
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.