1 min. čitanja

Zadar će dobiti prvu energetski neovisnu zračnu luku u Europi

Zadar će dobiti prvu energetski neovisnu zračnu luku u Europi
Foto: Zračna luka Zadar/Facebook

ZADAR – Za mnoge ima najljepši zalazak Sunca na svijetu, prvi je u svijetu dobio morske orgulje, a uskoro će imati i energetski neovisnu zračnu luku – prvu takve vrste u Europi. Zadar plovi u zelenu budućnost.

Riječ je o projektu vrijednom 70 milijuna kuna. Ova informacija izašla je u javnost nakon što je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen hrvatskoj Vladi jučer predala pozitivnu ocjenu za Nacionalni plan oporavka i otpornosti, prema kojem će Hrvatska u idućih pet godina na raspolaganju imati 47 i pol milijardi kuna.

Zadar će tako prvi u Europi imati ekološki prihvatljivu zračnu luku s niskom razinom emisija CO2. Projekt vrijedan 70 milijuna kuna podijeljen je u tri dijela.

– Prvi je implementacija fiksnih priključaka za električno napajanje zrakoplova uz nužnu prilagodbu glavne stajanke, drugo je zamjena opreme koja trenutačno koristi dizel gorivo s ekološki prihvatljivom mobilnom opremom za prihvat i otpremu zrakoplova na električni pogon, a treće je izgradnja fotonaponske elektrane – izjavio je državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver.

Ta će elektrana pokriti 42 posto potreba Zračne luke Zadar, a onečišćenje ugljikovim dioksidom smanjit će se za gotovo 48 posto. Bilaver je u razgovoru za Radio Zadar najavio i što skoriju izgradnju ekološki prihvatljivih brodova za obalni linijski pomorski prijevoz.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.