ZAKUHALO MORE Zbog ekstremnih vrućina u Kanadi se dogodio pomor obalnih morskih životinja

Foto: Screenshot/Chris Harley

Kanada proživljava najgore vremenske uvjete u svojoj povijesti. Toplinski val donio je ovoj zemlji temperature koje su čak topile asfalt. Zemlja koja je inače sinonim za oštre zime sada se suočava s vrućinama zbog kojih je zakuhalo i more. 

Deseci tisuća različitih školjaka, morskih zvjezdača i puževa pronađeno je mrtvo na plažama Vancouvera, nakon što su zapadnu Kanadu pogodile najviše temperature u povijesti te zemlje. Ovu ekološku katastrofu otkrio je morski biolog Chris Harley, nakon što je osjetio nesnosni smrad koji je dolazio s obližnjih plaža.

– Ostao sam zaprepašten – kazao je Harley za kanadski CBC, uvjeren da bi toplinski val, ako se nastavi, mogao ubiti oko milijardu morskih životinja koje žive uz obalu Sališkoga mora. Strahuje da bi pomor školjaka mogao utjecati na kvalitetu mora u tom dijelu Kanade, budući da su školjke čistači podmorja, odnosno filtriraju more.

Ne zna se točno kada se dogodio pomor školjaka, a morski biolog Harley tvrdi da većina stradalih vrsta može podnijeti temperature do 30 stupnjeva. Na zapadnoj obali Kanade temperature su išle do 50 stupnjeva.

– Dagnje na obali su vam kao djeca u automobilima koja ovise o roditeljima. U ovom slučaju, roditelj je plima. Dok se plima ne vrati, školjke su ostavljene na milost i nemilost okolišu. Tijekom vikenda temperature su bile ekstremno visoke i dagnje nisu imale previše šanse  – ispričao je Harley.

Vjeruje da će se stanište dagnji oporaviti kroz godinu ili dvije no isto tako upozorava kako će ovakvih toplinskih valova vrlo vjerojatno biti sve češće što će za populaciju obalnih školjaka biti neizdrživo.

Pomor školjaka samo je početak onoga što nas čeka u budućnosti ukoliko se hitno i odmah ne krene s redukcijom stakleničkih plinova nastalih ljudskim djelovanjem. Želimo li takvu budućnost?

 

K.B.